Na Ivanščici otkrivene nove vrste orhideja i skakavca, a i "pradjed" vinove loze

vv | 3.3.2023. u 10:28h | Objavljeno u Našim krajem

Jeste li znali da na području Ivanščice i obližnjih Strahinjščice, Maceljske i Ravne gore raste čak 40 vrsta orhideja, među kojima je kod Žganog vrha otkrivena i nova vrsta za ovo područje, zbijenocvatni vranjak? Otkrivene su i nove životinjske vrste za faunu Hrvatske, među kojima su dugorepi ljuskokrili konjic, osjetljiva europska vrsta, kao i primjerci transilvanijskog monaškog skakavca, za kojeg se smatralo da je izumro.

9_Anacamptis_pyramidalis.JPG

To je samo dio zanimljivih podataka iz knjige „Ivanščica – Strahinjščica - Maceljska gora - Ravna Gora: Park prirode na mjestu susreta Alpa, Dinarida i Panonskog mora?“, koja je u četvrtak predstavljena u Lepoglavi. Događanje su zajednički organizirali Varaždinska županija i Grad Lepoglava, a knjigu je predstavio urednik mr. sc. Roman Ozimec.

Publikacija, koju je izdala Varaždinska županija, nastala je s ciljem da se javnosti ukaže na vrijednosti i posebnosti najviše planine sjevera Hrvatske i susjednih gora te na potrebu očuvanja tog posebno vrijednog prirodnog prostora, zbog čega je pokrenuta inicijativa za proglašenje parka prirode.

5_predstavljanje_knjige_ivanscica_strahinjscica_lepoglava_2023_3.JPG

- Da bi smo nešto mogli i znali očuvati, to najprije moramo dobro upoznati. Iako sam smatrao da dobro poznajem svaki dio naše županije, kad su stizali radni materijali za ovu knjigu, vidio sam da sam bio u zabludi. Tek tada sam uvidio kojim bogatstvima raspolažemo i koliko je vrijedno područje Ivanščice, Strahinjščice, Ravne i Maceljske gore, ali i koliko je važno da ga očuvamo. O potrebi zaštite ovog područja počelo se razmišljati jošdavne 1937. godine, kada je poznati prirodoslovac Franjo Koščec, član tadašnjeg Povjerenstva za zaštitu prirode, zapisao: „Generacije će biti zahvalne ako im budemo znali sačuvati jedan kutić prirode“. Te njegove riječi su aktualne i danas, kad smo se više nego ikad prije približili zaštiti ovog područja kategorijom parka prirode – istaknuo je župan Stričak.

15_gaveznica.jpg

Domaćin, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić napomenuo je da se upravo Lepoglava nalazi u centru budućeg parka prirode.

- Uz bogatu povijesnu i kulturnu baštinu, na području Grada Lepoglave nalazi se i geološki spomenik prirode Gaveznica – Kameni vrh, a cijeli naš kraj posebno se odlikuje bioraznolikošću. Park prirode čini priliku, a o nama svima ovisi hoćemo li tu priliku kvalitetno iskoristiti. Prirodno bogatstvo želimo staviti u funkciju razvoja, koji temeljimo na suradnji s Varaždinskom županijom i s Vladom RH uz korištenje fondova Europske unije – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Ovo područje bilo bi 13. park prirode u Hrvatskoj, a po čemu je jedinstveno, iznio je urednik publikacije mr. sc. Roman Ozimec.

- Jedinstveno je po tome što ponajprije obuhvaća vrlo georaznoliko područje, čak pet masiva – Ivanščicu, Strahinjščicu, Maceljsku i Ravnu goru te dijelom Varaždinsko-topličko gorje, ali i izvore te dijelove pet rijeka, Bednje, Krapine, Lonje, Plitvice i Sutle, zbog čega smo ga popularno nazvali „Park Petica“. Poseban je i po tome što se u njemu spajaju čak tri geotektonska područja, Alpik, Dinarik i Panonik – rekao je mr. sc. Ozimec.

6_predstavljanje_knjige_ivanscica_strahinjscica_lepoglava_2023_4.JPG

Na tom području spajanja su prije oko 22 milijuna godina eruptirali brojni vulkani, a Gaveznica – Kameni vrh kod Lepoglave, danas je najbolje sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj.

- Naš park nije „Jurski park“, ali je svakako paleontološki. Kod Radoboja su, primjerice, nađeni brojni fosili biljaka, školjaka, kukaca i riba, neki stariji od 10 milijuna godina. Zanimljivo je da je među njima i pradjed vinove loze, vrsta Vitis teutonica. Što sve danas živi u našem „Parku Petica“ još upoznajemo i istražujemo, pritom nalazimo neočekivane vrste, neke nove za znanost, a neke iznenađujuće i za znanstvenike – istaknuo je Ozimec.

Nisu to jedine posebnosti: u okviru budućeg parka se nalazi šest zaštićenih područja te deset područja ekološke mreže Natura 2000, što znači da su prirodne vrijednosti već prepoznate u našim, ali i u europskim okvirima. Nigdje drugdje na sjeveru Hrvatske nema toliko špilja, jama i drugih speleoloških objekata, samo na Ravnoj gori ih je više od 40, među kojima su i spomenici prirode Mačkova špilja te svjetski poznata špilja Vindija. Treba istaknuti i kulturno dobro od nacionalnog značaja – jedinstvenu cjelinu dvorca i park-šume Trakošćan.

2_ivanscica.jpg

- Zašto želimo uspostaviti ovaj naš park prirode? Osim što ovim vrijednim prostorom želimo što bolje upravljati, očuvati ga i prezentirati njegove vrijednosti našoj, europskoj i svjetskoj javnosti, na pitanje možda najbolje možemo odgovoriti definicijom parka prirode, koji je „prostor prirodne ljepote u kojemu su ljudske aktivnosti dozvoljene, ali bez narušavanja vrijednosti prirode“ – zaključio je Ozimec.

Moderator događanja bio je dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša, jedan od autora tekstova iz publikacije. Župan Stričak je zahvalio njemu, uredniku knjige mr. sc. Romanu Ozimecu, kao i svim ostalim autorima tekstova, ravnateljici JU Priroda Varaždinske županije Sanji Kopjar te Dubravku Šinceku, Ivani Kušan, Nevenu Matočecu i Mišelu Jeliću.

13_predstavljanje_knjige_ivanscica_strahinjscica_lepoglava_2023_5.JPG

Dodajmo da su među brojnom publikom u lepoglavskom TKIC-u bili i gradonačelnici te načelnici s područja Varaždinske županije.

14_predstavljanje_knjige_ivanscica_strahinjscica_lepoglava_2023_6.JPG

10_predstavljanje_knjige_ivanscica_strahinjscica_lepoglava_2023_2.JPG

8_predstavljanje_knjige_ivanscica_strahinjscica_lepoglava_2023_1.JPG

7_predstavljanje_knjige_ivanscica_strahinjscica_lepoglava_2023_2.JPG

4_predstavljanje_knjige_ivanscica_strahinjscica_lepoglava_2023_5.JPG

3_predstavljanje_knjige_ivanscica_strahinjscica_lepoglava_2023_1.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci