JE GOTOVO!? Ludbrežanke predstavile jela pripremljena prema starinskim receptima

Varaždinske vijesti | 24.5.2021. u 09:42h | Objavljeno u Našim krajem

Centar za kulturu i informiranje "Dragutin Novak" Ludbreg, povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježavao 18. svibnja, pripremio je virtualnu izložbu starinskih recepata pod nazivom "Je gotovo!?".

Riječ je o receptima koji su pristigli na istoimeni amaterski foto natječaj, a na koji su se mogli prijaviti svi ljubitelji tradicionalne kuhinje. Zadatak je bio pripremiti i fotografirati neko tradicionalno jelo i zajedno s receptom poslati ga organizatorima.

– Zaprimili smo ukupno 9 prijava i zahvaljujemo svima koji su odvojili svoje vrijeme i sudjelovali u natječaju i izložbi. U sklopu virtualne izložbe omogućili smo i glasovanje na temelju kojeg smo dobili tri najbolja recepta – poručuju iz Centra za kulturu i informiranje "Dragutin Novak".

Glasovala publika, ali i žiri

Glasovanje se provodilo putem web stranice Centra, a svoj "like" najboljem receptu mogli su dati svi zainteresirani. Ocjenama publike pribrojile su se i ocjene žirija u sastavu – Željka Namesnik, voditeljica i urednica radijske emisije "Kuhanje je uvijek u modi" na Radiju Ludbreg, a ujedno i autorica nekoliko knjiga recepata, zatim grafički dizajner i fotograf u slobodno vrijeme Miroslav Vađunec te novinarka i urednica Ludbreških novina Iva Havaić Sakač.

Željka Namesnik ocjenjivala je težinu pripreme pristiglih recepata kao i njihovu tradicionalnu vrijednost, Miroslav Vađunec ocjenjivao je kreativnost prilikom serviranja i fotografiranja jela, dok je Iva Havaić Sakač ocjenjivala jasnoću samog recepta.

Najboljima poklon paketi

Matematika je, nakon zbrajanja svih kategorija ocjena, definirala tri najbolja recepta:

1. Perkelt od piletine sa žgancima od heljde Biserke Zlatar (17 bodova)
2. Obična (prazna) mazanica Anice Šimić (15,6 bodova)
3. Pita od sira sa džemom od rabarbare i jagoda Elizabete Črepinko (15,2 boda).

One su kao nagradu osvojile paket domaćih ludbreških proizvoda koji će im biti uručen idućeg tjedna.

– Poklon paketi za tri najbolja recepta sastoje se od poznatih domaćih ludbreških proizvoda – ludbreški hren, med, bučino ulje, heljdino brašno, pirovo brašno ili heljdina kaša, zatim ludbreški peti element – vino, ali i neizostavna oprema svakog kuhara, frtun, kuhača i kuharica. Zahvaljujemo ludbreškoj Agro Alteri, OPG-u Mirko Lastavec i OPG-u Davor Vađunec što su nesebično sudjelovali u pripremi poklon paketa – poručuju organizatori i dodaju kako je ovo bio jedan maleni projekt koji može postati začetak jednog većeg projekta.

– Ludbreg se ima čime ponositi kada je u pitanju tradicijska kuhinja. Vjerujemo da brojne kuharice još uvijek kuhaju po receptima svojih baka i prabaka. Upravo te recepte i njihovu tradicijsku vrijednost treba sačuvati od zaborava – poručuju iz Centra za kulturu i informiranje "Dragutin Novak".

Virtualnu izložbu svih recepata možete pogledati OVDJE.

Je-gotovo-ludbreg_24052021.jpg

Označeno u