Javna tribina o spalionici u Podrutama: "Vjerujemo da je to moguće, ali u zemljama gdje se poštuju svi zakoni i propisi" Foto: Eko udruga Naš zavičaj

Javna tribina o spalionici u Podrutama: "Vjerujemo da je to moguće, ali u zemljama gdje se poštuju svi zakoni i propisi"

Varaždinske vijesti | 4.10.2022. u 12:35h | Objavljeno u Našim krajem

Eko udruga "Naš zavičaj" bila je organizator je javne tribine pod nazivom "Utjecaj spalionice u Podrutama na okolna mjesta Grada Novog Marofa".

U velikoj dvorani Kulturnog centra Ivan Rabuzin pred osamdesetak zainteresiranih govorili su prof. Stanko Uršić, predstojnik Zavoda za fizikalnu kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

U uvodnom govoru nazočnima se obratio predsjednik Eko udruge "Naš zavičaj" Ivica Đurkan.

- Prije kratkog vremena slučajno je procurila vijest da se u krugu privatne tvrtke Omega nalazi peć za pirolizu, te da će biti takvih još. Na sam spomen spaljivanja zazvonilo je u mještanima zvono na uzbunu. Zašto? Zato jer smo ne tako davno, prije desetak godina već bili prevareni. Pojavom BBS-a imali smo obećanje kako će sve biti bezopasno, zaposliti se ljudi što je pohvalno, a onda hladni tuš. Gomilanje smeća, smrad, neadekvatno filtriranje kemikalija i da ne nabrajam dalje. I kad se pojavila ideja o spalionici, mještani su se digli i rekli odlučno NE! Trajala je bitka za zdravlje dulje vrijeme, ali naši roditelji nisu odustali i uspjeli su zaustaviti ekološku bombu - rekao je Đurkan.

- Danas se ponavlja se povijest. Samo je termin spalionice zamotan u novi celofan pod imenom pirolize. I laici znaju da ništa nije bezopasno gdje se spaljuje otpad. Pogotovo smo nepovjerljivi kad nam se serviraju priče o takvim spalionicama u Austriji ili Njemačkoj. Da, vjerujemo da je to možda i moguće, ali to su zemlje gdje se poštuju svi zakoni i propisi. Ali mi živimo u Hrvatskoj gdje kojekakvi, pod navodnicima, menadžeri u utrci za brzom i velikom zaradom stručno izigraju sve propise. Neka znaju ti menadžeri koji misle, lako ćemo s njima, da će naići na zid. Ova mala oaza mira, ljepote zdravog okoliša pruža perspektivu za zdrav suživot čovjeka i prirode i ne damo nikome da zbog privatnih interesa vođenih profitom to naruši - naglasio je Đurkan.

Javna_tribina_Utjecaj_spalionice_u_Podrutama_eko_udruga_Nas_zavicaj_28092022_1.JPG

- Gradonačelnik Jenkač u svom je izlaganju dao prikaz onoga što se zadnjih godina radi po pitanju zbrinjavanja otpada na području grada Novog Marofa, te planova u bližoj budućnosti, kako bi se povećao postotak recikliranog otpada. Odgovarajući na pitanje jednog od sudionika tribine, o tome podržava li rad Eko udruge "Naš zavičaj” u svjetlu protivljenja instaliranja spalionice u Podrutama, Jenkač je odgovorio da podržava rad udruge - izvijestili su iz udruge.

Prof. Stanko Uršić opširno je prezentirao svoje znanje o aktualnoj problematici o zbrinjavanju otpada. Za pokušaj instaliranja spalionice u Podrutama rekao je da je to "suluda ideja i da ta tema ne zaslužuje da se o njoj uopće govori".

- Ono što je izuzetno važno i o čemu moramo posvetiti pažnju, je voditi izuzetno brigu o otpadu i da od njega ne stvaramo smeće, jer se ono ne može reciklirati. Na taj način vodimo i brigu o generacijama koje dolaze iza nas. Važno je što ćemo ostaviti našim nasljednicama i kakva će biti njihova kvaliteta života u tom pogledu - naglasio je prof. Uršić.

Javna_tribina_Utjecaj_spalionice_u_Podrutama_eko_udruga_Nas_zavicaj_28092022_2.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci