JALŽABET Prihvaćen proračun od 19 mil. kuna, kreće gradnja optičke mreže, a otpad ide Pre-komu Foto: Krešimir Đurić

JALŽABET Prihvaćen proračun od 19 mil. kuna, kreće gradnja optičke mreže, a otpad ide Pre-komu

| 22.12.2021. u 08:20h | Objavljeno u Našim krajem

S osam vijećničkih glasova "za" i pet protiv, Općinsko vijeće općine Jalžabet jučer je izglasalo proračun za sljedeću godinu.

- Proračun je planiran u iznosu od 19 milijuna kuna, a najvažnije stavke koje planiramo odraditi su izgradnja optičke mreže, što ćemo po etapama u svim naseljima napraviti kroz sljedeće tri godine, a u 2022. ćemo za to izdvojiti 500.000 kuna. Toliko planiramo izdvojiti i za zamjenu dotrajale javne rasvjete LED rasvjetom. Za izgradnju cesta planirano je 2 milijuna kuna, za sanaciju opasnih mjesta 300.000 kuna, za dovršetak kanalizacije u Jakopovcu i Kaštelancu 1,5 milijuna kuna, a za obnovu društvenog doma u Leštakovcu milijun kuna. Što se tiče školstva i vrtića, tu su, među ostalim, solarna elektrana na vrtiću i besplatna školska kuhinja, a novost je sufinanciranje higijenskih potrepština za djevojčice osnovnih škola - napomenuo je načelnik općine Jalžabet Rajko Solar (NS Reformisti), dodavši kako proračun sadrži elemente razvoja, socijalne osjetljivosti te elemente koji povećavaju standard građana.

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_5.jpg

- Povećat ćemo izdvajanja za udruge koje će se financirati prema projektima i programima, a povećano je i izdvajanje za božićnice, stipendije, ali i pomoći za novodoseljene obitelji i mlade obitelji prilikom obnove obiteljskih kuća - dodao je načelnik.

Osim proračuna, među važnijim odlukama Općinskog vijeća je oslobađanje plaćanja komunalne naknade za operativne vatrogasce, kao i povećanje iznosa naknade za novorođenčad. Za prvo dijete naknada će iznositi 3.000, za drugo 5.000, a za treće i svako sljedeće dijete 7.500 kuna.

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_8.jpg

Također, donesena je odluka prema kojoj će od 1. svibnja sljedeće godine komunalni otpad na području općine Jalžabet prikupljati tvrtka Pre-kom iz Preloga, a načelnik Solar je obrazložio razloge za takvu odluku.

- Dovoljno je reći da od 15 općina i gradova najboljih po odvajanju otpada u Hrvatskoj, u njih 12 otpad prikuplja tvrtka Pre-kom. Cilj nam je povećati stopu odvajanja otpada i u našoj općini - zaključio je Solar.

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_11.jpg

Na početku sjednice zaredala su vijećnička pitanja, a najviše je riječi bilo o sigurnosti prometa. Za nekoliko lokacija predloženi su pješački prijelazi i "ležeći policajci".

- Razgovarali smo s predstavnicima ŽUC-a, oni to nemaju u planu, ali mi smo spremni sami financirati. Nedavno je projektant pogledao sve te lokacije od Jalžabeta do Jakopovca i planirana su dva "ležeća policajca". Nakon izrade idejnog rješenja obratit ćemo se MUP-u, a nakon suglasnosti možemo ići s realizacijom. U proračunu za sanaciju opasnih mjesta imamo predviđeno 300.000 kuna - naglasio je Solar.

O POS stanovima i optičkom internetu, što je također bilo među pitanjima vijećnika, Solar je opširnije govorio u raspravi o proračunu.

- Pripremamo projektnu dokumentaciju za igradnju optičke mreže, radovi po etapama kreću sljedeće godine. Prvo će se raditi u Jalžabetu i Novakovcu. Sveukupno će se u naredne tri godine u izgradnju optičke mreže uložiti 1,4 milijuna kuna i u te tri godine bi bila kompletno gotova. Općina će financirati izgradnju priključka, a trošak mreže će biti trošak davatelja usluga. Građani neće morati platiti ništa, ali samo ako se sada priključe. Ako to učine kasnije, priključenje će biti skuplje - rekao je načelnik.

Na traženje oporbenih vijećnika da se kompletna gradnja optičke mreže u općini odradi u sljedećoj godini, načelnik Solar kazao je da takav zahtjev nije realan.

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_4.jpg

- Nitko ne čeka Općinu Jalžabet da se probudi iz zimskog sna i kaže 'Mi bismo optiku, napravite to za šest mjeseci', to nije realno. Ako nađete tvrtku koja će to napraviti, napravit ćemo rebalans i izgraditi cijelu optičku mrežu sljedeće godine - rekao je Solar.

O gradnji POS stanova, spomenutoj i u neprihvaćenim amandmanima kluba vijećnika HDZ-a i HSU-a na proračun, govorio je Mirko Magić (HDZ), inače bivši načelnik općine Jalžabet.

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_6.jpg

- Druge općine grade POS stanove, jesmo li odustali od toga? Postoje projekti, postoji građevinska dozvola, postoji li interes da se krene s tim? - pitao je.

- Nedavno ste mi rekli da je to vaš projekt, da ste to vi htjeli napraviti. A niste. Sada ste tražili da to uvrstimo u proračun i za to predložili 200.000 kuna, za to možemo napraviti 15 kvadrata. Proračunom smo predvidjeli potpore mladim obiteljima za obnovu kuća, imamo puno praznih kuća u naseljima, a bit će i sufinanciranja dolaska mladih obitelji - odgovorio je Solar.

- Što se tiče izgradnje stanova, rješavamo probleme što se tiče stare škole i u tom objektu planiramo napraviti dva-tri stana, od kojeg jednog planiramo napraviti za liječnika opće prakse - kazao je načelnik.

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_7.jpg

Ljubica Sačić (HDZ) postavila je pitanje zaštite znamenite platane u Jalžabetu.

- Platana je zaštićena, ali su zakonom zaštićene i vrane na njoj, koje ne smijemo dirati. U izradi je Program zaštite divljih životinja i kad bude gotov, tada ćemo riješiti i zbrinjavanje tih vrana, a zatim i orezivanje i sve drugo što je potrebno da zaštitimo platanu - rekao je načelnik.

Bilo je riječi i o korištenju teretane, a Mirko Magić (HDZ) naveo je da neki mještani kažu kako "teretana radi po noći, a po danu ne radi".

- Teretana je dana na korištenje udrugama, koje se mogu javiti ako je žele koristiti. Rekreativcima nismo dali na korištenje zbog epidemioloških razloga. A kako teretana radi, može se vidjeti na rasporedu koji je javno dostupan - odgovorio je Solar.

Na pitanje Domagoja Cafuka (NS Reformisti) kada se očekuje isplata stipendija studentima, načelnik je odgovorio da je završila obrada podataka te će studenti dobiti rješenja, a početkom sljedećeg tjedna kreću i isplate.

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_2.jpg

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_3.jpg

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_10.jpg