JALŽABET Prihvaćen proračun od 19 mil. kuna, kreće gradnja optičke mreže, a otpad ide Pre-komu Foto: Krešimir Đurić

JALŽABET Prihvaćen proračun od 19 mil. kuna, kreće gradnja optičke mreže, a otpad ide Pre-komu

| 22.12.2021. u 08:20h | Objavljeno u Našim krajem

S osam vijećničkih glasova "za" i pet protiv, Općinsko vijeće općine Jalžabet jučer je izglasalo proračun za sljedeću godinu.

- Proračun je planiran u iznosu od 19 milijuna kuna, a najvažnije stavke koje planiramo odraditi su izgradnja optičke mreže, što ćemo po etapama u svim naseljima napraviti kroz sljedeće tri godine, a u 2022. ćemo za to izdvojiti 500.000 kuna. Toliko planiramo izdvojiti i za zamjenu dotrajale javne rasvjete LED rasvjetom. Za izgradnju cesta planirano je 2 milijuna kuna, za sanaciju opasnih mjesta 300.000 kuna, za dovršetak kanalizacije u Jakopovcu i Kaštelancu 1,5 milijuna kuna, a za obnovu društvenog doma u Leštakovcu milijun kuna. Što se tiče školstva i vrtića, tu su, među ostalim, solarna elektrana na vrtiću i besplatna školska kuhinja, a novost je sufinanciranje higijenskih potrepština za djevojčice osnovnih škola - napomenuo je načelnik općine Jalžabet Rajko Solar (NS Reformisti), dodavši kako proračun sadrži elemente razvoja, socijalne osjetljivosti te elemente koji povećavaju standard građana.

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_5.jpg

- Povećat ćemo izdvajanja za udruge koje će se financirati prema projektima i programima, a povećano je i izdvajanje za božićnice, stipendije, ali i pomoći za novodoseljene obitelji i mlade obitelji prilikom obnove obiteljskih kuća - dodao je načelnik.

Osim proračuna, među važnijim odlukama Općinskog vijeća je oslobađanje plaćanja komunalne naknade za operativne vatrogasce, kao i povećanje iznosa naknade za novorođenčad. Za prvo dijete naknada će iznositi 3.000, za drugo 5.000, a za treće i svako sljedeće dijete 7.500 kuna.

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_8.jpg

Također, donesena je odluka prema kojoj će od 1. svibnja sljedeće godine komunalni otpad na području općine Jalžabet prikupljati tvrtka Pre-kom iz Preloga, a načelnik Solar je obrazložio razloge za takvu odluku.

- Dovoljno je reći da od 15 općina i gradova najboljih po odvajanju otpada u Hrvatskoj, u njih 12 otpad prikuplja tvrtka Pre-kom. Cilj nam je povećati stopu odvajanja otpada i u našoj općini - zaključio je Solar.

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_11.jpg

Na početku sjednice zaredala su vijećnička pitanja, a najviše je riječi bilo o sigurnosti prometa. Za nekoliko lokacija predloženi su pješački prijelazi i "ležeći policajci".

- Razgovarali smo s predstavnicima ŽUC-a, oni to nemaju u planu, ali mi smo spremni sami financirati. Nedavno je projektant pogledao sve te lokacije od Jalžabeta do Jakopovca i planirana su dva "ležeća policajca". Nakon izrade idejnog rješenja obratit ćemo se MUP-u, a nakon suglasnosti možemo ići s realizacijom. U proračunu za sanaciju opasnih mjesta imamo predviđeno 300.000 kuna - naglasio je Solar.

O POS stanovima i optičkom internetu, što je također bilo među pitanjima vijećnika, Solar je opširnije govorio u raspravi o proračunu.

- Pripremamo projektnu dokumentaciju za igradnju optičke mreže, radovi po etapama kreću sljedeće godine. Prvo će se raditi u Jalžabetu i Novakovcu. Sveukupno će se u naredne tri godine u izgradnju optičke mreže uložiti 1,4 milijuna kuna i u te tri godine bi bila kompletno gotova. Općina će financirati izgradnju priključka, a trošak mreže će biti trošak davatelja usluga. Građani neće morati platiti ništa, ali samo ako se sada priključe. Ako to učine kasnije, priključenje će biti skuplje - rekao je načelnik.

Na traženje oporbenih vijećnika da se kompletna gradnja optičke mreže u općini odradi u sljedećoj godini, načelnik Solar kazao je da takav zahtjev nije realan.

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_4.jpg

- Nitko ne čeka Općinu Jalžabet da se probudi iz zimskog sna i kaže 'Mi bismo optiku, napravite to za šest mjeseci', to nije realno. Ako nađete tvrtku koja će to napraviti, napravit ćemo rebalans i izgraditi cijelu optičku mrežu sljedeće godine - rekao je Solar.

O gradnji POS stanova, spomenutoj i u neprihvaćenim amandmanima kluba vijećnika HDZ-a i HSU-a na proračun, govorio je Mirko Magić (HDZ), inače bivši načelnik općine Jalžabet.

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_6.jpg

- Druge općine grade POS stanove, jesmo li odustali od toga? Postoje projekti, postoji građevinska dozvola, postoji li interes da se krene s tim? - pitao je.

- Nedavno ste mi rekli da je to vaš projekt, da ste to vi htjeli napraviti. A niste. Sada ste tražili da to uvrstimo u proračun i za to predložili 200.000 kuna, za to možemo napraviti 15 kvadrata. Proračunom smo predvidjeli potpore mladim obiteljima za obnovu kuća, imamo puno praznih kuća u naseljima, a bit će i sufinanciranja dolaska mladih obitelji - odgovorio je Solar.

- Što se tiče izgradnje stanova, rješavamo probleme što se tiče stare škole i u tom objektu planiramo napraviti dva-tri stana, od kojeg jednog planiramo napraviti za liječnika opće prakse - kazao je načelnik.

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_7.jpg

Ljubica Sačić (HDZ) postavila je pitanje zaštite znamenite platane u Jalžabetu.

- Platana je zaštićena, ali su zakonom zaštićene i vrane na njoj, koje ne smijemo dirati. U izradi je Program zaštite divljih životinja i kad bude gotov, tada ćemo riješiti i zbrinjavanje tih vrana, a zatim i orezivanje i sve drugo što je potrebno da zaštitimo platanu - rekao je načelnik.

Bilo je riječi i o korištenju teretane, a Mirko Magić (HDZ) naveo je da neki mještani kažu kako "teretana radi po noći, a po danu ne radi".

- Teretana je dana na korištenje udrugama, koje se mogu javiti ako je žele koristiti. Rekreativcima nismo dali na korištenje zbog epidemioloških razloga. A kako teretana radi, može se vidjeti na rasporedu koji je javno dostupan - odgovorio je Solar.

Na pitanje Domagoja Cafuka (NS Reformisti) kada se očekuje isplata stipendija studentima, načelnik je odgovorio da je završila obrada podataka te će studenti dobiti rješenja, a početkom sljedećeg tjedna kreću i isplate.

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_2.jpg

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_3.jpg

jalzabet_opcinsko_vijece_21122021_10.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci