JALŽABET Kreće obnova dvorca u arheološki prezentacijski centar, uz popratne ugostiteljske sadržaje

MGA | 18.7.2022. u 16:38h | Objavljeno u Našim krajem

- Najveći projekt koji smo si zacrtali u ovome mandatu je rekonstrukcija dvorca u Jalžabetu. Dvorac posljednjih šest godina stoji prazan. Želimo ga preuzeti, obnoviti i pretvoriti u prezentacijski centar. Pokrenuli smo postupak parcelacije, za što smo dobili odobrenje Ministarstva kulture i to uskoro kreće, a potom i daljnji koraci prema Ministarstvu - najavio je načelnik Općine Jalžabet Rajko Solar (NS Reformisti) na današnjoj konferenciji za medije. Općinska je uprava dala izraditi idejno rješenje prema kojemu će se stari dvorac, jedan od simbola Jalžabeta, preurediti u prezentacijski centar arheoloških nalazišta prapovijesnih lokaliteta na području Općine, a uz to će se urediti i turističko-ugostiteljski sadržaji; restoran i smještajne jedinice.

IMG_20220718_142046.jpg

jalzabet_pressica__1_of_6__1.jpg

Načelnik je pobrojao i sve druge projekte za koje su od početka godine ostvarili sufinanciranje ili se očekuju pozitivni rezultati prijave projekata. 

- Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prozivani smo da se u Općini ništa ne radi. No u sedam mjeseci ove godine imamo pripremljene i već prijavljene projekte ukupne vrijednosti od 15 mil. kuna. Bespovratnih sredstava nam je odobreno ukupno 3,8 mil. kuna, koje smo dobili i sklopili ugovore za razne projekte, dok je prošloj vlasti u prosijeku trebalo dvije godine da bi došla do ovog rezultata - istaknuo je načelnik Solar. Općina je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobila stopostotna sredstva za izradu projektne dokumentacije obnove dvorca, a potpisivanje ugovora je krajem tjedna.

U Općini je nedavno dovršena modernizacija i proširenje ceste u Ludbreškoj i Suhodolskoj ulici te su u tijeku radovi na izradi nogostupa u Ulici Potok. Ukupna vrijednost radova premašuje 600.000 kuna, od čega je 210.000 kuna osigurano preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Paralelno se radi na gradilištu u Jalžabetu, na cesti kod groblja, i jedna cesta u Jakopovcu. Vrijednost radova također iznosi oko 600.000 kuna. 

jalzabet_pressica__5_of_6_.jpg

Također su na natječaju Ministarstva turizma i sporta dobivena sredstva za rekonstrukciju teniskih terena.

- Dobili smo ukupno 286.000 kuna za teniske terene, a ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od 800.000 kuna. Preko LAG "Izvor" odobreno nam je i 351.000 kuna za izgradnju igrališta i vanjskog fitness parka, koji planiramo izgraditi u Imbriovcu - navodi Solar.

U suradnji s Hrvatskim vodama i Varkomom gradit će se sanitarna kanalizacija u Kaštelancu i Jakopovcu ukupne vrijednosti od 3,1 mil. kuna. Prijavljen je i projekt ulaganja u Dječji vrtić tj. rekonstrukcija dječjiih igrala, a dobivena su i sredstva za izgradnju solarne elektrane na vrtiću.

Općina surađuje s Crkvom na prijavama projekata za sanaciju crkvi te su dobivena sredstva za sanaciju crkve Sv. Klementa u Kelemenu i crkve Sv. Jakoba u Jakopovcu te su prijavili projekt statičke sanacije crkve Sv. Elizabete.

Osim načelnika, na konferenciji su govorili i općinski vijećnici Siniša Sreček (SDP) i Nikola Vuković (nezavisni). Sreček je ujedno i predsjednik Općinskog vijeća te je istaknuo da su dolaskom na čelo općinske uprave ispunili svoja predizborna obećanja o uvođenju transparentnosti za što su dobili i potvrdu Instituta za javne financije.

- Redizajnirana je web stranica Općine na kojoj se sada mogu naći svi dokumenti i troškovi proračunskih sredstava. Općina je prvi puta dobila odličnu ocjenu za transparentnost. Zašto se to prije nije tako radilo i kome je to bilo u interesu? - pita se Sreček.

Potpredsjednik Općinskog vijeća Nikola Vuković (nezavisni) osvrnuo se na prozivke kluba vijećnika HDZ-a Jalžabeta vezano za kupovinu općinskog automobila.

- Jedan od razloga za kupovinu automobila je taj što je bivša HDZ-ova vlast potrošila tokom prošlog mandata 100.000 kuna na loco vožnju. Pritom se bivše rukovodstvo, zamjenica načelnika, vozila u Veterinarsku stanicu Varaždin na sastanke i zabave. Općina je automobil platila 140.000 kuna i trajat će narednih deset do 15 godina - napomenuo je Vuković koji se osvrnuo i na optužbe pojedinih HDZ-ovih općinskih vijećnika da rade nauštrb Dječjeg vrtića.

- Što se tiče podizanja ekonomske cijene vrtića, HDZ-ova vlast to nije ranije učinila samo zbog lokalnih izbora. Mi smo je morali podići kako bi je uskladili s realnim troškovima i kako bi se uskladile plaće odgojiteljica, ali smo i podigli ukupna općinska izdvajanja za vrtić - rekao je Vuković dotaknuvši se i revizijskog izvješća iz lipnja prošle godine koje je utvrdilo niz nepravilnosti u vođenju općinskih financija od strane bivše HDZ-ove uprave.