Iznesen plan aktivnosti UDVDR-a ogranka Maruševec Foto: UDVDR Maruševec

Iznesen plan aktivnosti UDVDR-a ogranka Maruševec

VV | 20.7.2022. u 19:05h | Objavljeno u Našim krajem

Održan je sastanak središnjeg odbora UDVDR Ogranka Maruševec. Na sastanku je bio nazočan i načelnik općine Mario Klapša. Na samome početku predsjednik udruge izvijestio je nazočne o provedenim aktivnostima unatrag dva mjeseca kojih je bilo podosta ali sve su odrađene bez problema.

Nakon toga iznesen je plan aktivnosti koje očekuju udrugu. Jedna od bitnih aktivnosti je odlazak u Pušću na obljetnicu branitelja kao i memorijal u organizaciji Ogranka Ludbreg. Za udrugu najbitnija stvar je obilježavanje dana Hrvatskih branitelja i VRO Oluja.

Dogovoreno je da 5. kolovoz bude sveta misa, mimohod te dizanje zastava kod bijelog križa, a za ostale aktivnosti oko obilježavanja dogovoriti će se 29. srpnja na zajedničkom sastanku svih članova udruge.

Vezano uz Oluju i bijeli križ sa načelnikom općine bila je rasprava o održavanju križa. Dotaklo se je i sjednice općinskog vijeća gdje je na upit vijećnice vezano za održavanje bijeloga križa predsjednik općinskog vijeća izjavio da su branitelji krivi za loše stanje križa jer je križ tretiran krivom bojom.

Radi te njegove izjave dogovor je i sastanak sa načelnikom. Izjava predsjednika vijeća Šprema je skandalozna i vrijeđa branitelje. Predsjednik udruge je izjavio da je predsjednik vijeća kao načelnik imao vremena u svojemu mandatu da nešto učini i da se križ i okoliš oko njega uredi ali nije ništa napravio kao i načelnik prije njega a sada tu napada branitelje.. U razgovoru sa načelnikom dogovorena je suradnja oko održavanja križa. Ujedno načelnik je upoznao središnji odbor udruge o samoj povijesti podizanja križa, te kako je križ i zemljište prodano Pongraczu od strane općine, te kako je bilo planirano da se križ izmjesti na drugu lokaciju..

Načelnik je upoznat koliko je udruga uložila svojeg vremena i truda da se križ održava kao i okoliš oko križa i da takva izjava nije u redu od strane predsjednika vijeća. Pod točkom razno raspravljalo se o suradnji sa područnim uredom MHB gdje branitelji mogu rješavati svoje probleme kao i ostvarivati svoja prava temeljem zakona o Hrvatskim braniteljima.

Predsjednik udruge upoznao je nazočne da je dogovoreno predavanje sa područnim uredom u rujnu gdje će branitelji moći pitati sve što ih zanima o njihovim pravima koja proizlaze iz zakona. Na samome kraju ukratko se dotaklo i županijskih braniteljskih susreta koji će biti u Poljani Biškupečkoj 03.09. da se polako počinje sa pripremama ekipa, dok će najbolje ekipe ići kao predstavnici županije na države igre u Vinkovce.