Izgradnja kanalizacije u Sv. Iliji se odužila: "To je nehumano, praktički više nemamo pristupni put" Foto: Luka Šalamun; čitatelji

Izgradnja kanalizacije u Sv. Iliji se odužila: "To je nehumano, praktički više nemamo pristupni put"

| 10.7.2023. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon što smo prošli tjedan pisali o pritužbama na dionicu državne ceste D35 od Vidovca do Grede, koja je raskopana zbog radova na Aglomeraciji Varaždin, sa sličnim problemom javili su nam se i čitatelji iz Svetog Ilije, gdje su ulice razrovane zbog izgradnje kanalizacije.

- Naša cesta je alarmantna, tu su grabe, kanali... Par puta su zatrpali to sa šljunkom, ali ovdje je uzbrdica i kad malo jače padne kiša, voda sve to nosi, a ostanu još dublji kanali. Već mi je oštećen prednji branik, jednom nam je zadnji kotač propao kroz taj raskopani asfalt, a boja na autu je oštećena od kamenčića, ne znam tko će nama to platiti – ovo je tek dio pritužbi koje se odnose na Ulicu Vilima Cecelje.

sveti_ilija_razrovane_ceste_04072023__8b_.jpg

"Strpljivi smo već predugo"

- Pristupni put više praktički nemamo. Ne daj Bože da se nekome nešto dogodi pa da moraju doći vatrogasci ili hitna pomoć, nitko nema pristupa. Jednom prilikom je susjedi pozlilo, ali kad je došla Hitna, nisu mogli na dvorište. Prestrašno, da se to nije moglo sanirati u godinu dana! Strpljivi smo već predugo, a ne izgleda da će brzo biti gotovo. To više nema veze sa zdravim razumom, jednostavno je nehumano! Svaki put kad padne kiša pitamo se hoćemo li uopće moći na posao ili voziti dijete u vrtić - požalila se čitateljica.

Dodala je da susjedima, otkad je ulica raskopana, za kišnog vremena voda do kuće nanese blato “do koljena".

sveti_ilija_razrovane_ceste_04072023__1_.jpg

- Požalili smo se i u Općini, no nitko ništa ne poduzima, ni načelnik, ni pročelnik, ni komunalni redar. Ništa od toga, samo prebacuju lopticu na druge, no netko je za to odgovoran! - ogorčeno nam je rekla čitateljica, zapitavši kada će konačno moći normalno voziti ovom ulicom.

- Iz Varkoma su nam rekli da je 31. srpnja krajnji rok do kojeg se to mora asfaltirati i sanirati, međutim, jedan radnik u ulici mi je rekao: “Da, gospođo, rekao Vam je do 31. srpnja, ali Vam nije rekao koje godine. Nemojte se uopće nadati, jer nema šanse da to sad bude gotovo" – razočarano nam je rekla.

Nezadovoljni su i stanari Vinogradske ulice, kao i vozači koji prolaze tom ulicom, budući da je dio ulice još uvijek raskopan. Vožnja po razrovanom kolniku i šljunku, prašina i buka njima je svakodnevica. No, i na dijelu gdje su radovi gotovi ima problema.

- Prekopali su cestu za priključke, no to što su ostavili iza sebe je užas. To zatrpavanje šljunkom je kao da nisu ništa ni napravili. Sve se trese kad prolaze auti, osobito kamioni ili autobusi. Kuća nam vibrira kao da je potres, i tako već mjesecima – kažu mještani.

"Ogorčenost mještana je opravdana"

Odgovore na pritužbe mještana te o izgradnji kanalizacije u ovom naselju zatražili smo iz Općine Sveti Ilija. Naveli su da je radovi na izgradnji kanalizacije počeli 2. studenoga 2020. godine.

- Nositelji investicije su Hrvatske vode i Općina Sveti Ilija, u ukupnom iznosu 1.151.593,69 eura bez PDV-a, odnosno 8.676.682,70 HRK bez PDV-a, a izvor financiranja je sljedeći: 80% Nacionalni plan za oporavak i otpornost, 10% Hrvatske vode i 10% Općina Sveti Ilija. Izvođač radova je HIS d.o.o. iz Donje Višnjice, a rok završetka radova bio je 30.04.2023., te je prolongiran do 01.06.2023., a nakon što radovi nisu završeni do navedenog datuma, rok je ponovno prolongiran do 31.07.2023. godine – odgovorili su nam.

sveti_ilija_radovi_ulica_kanalizacija-2.jpg

- Potrebno je napomenuti da je ogorčenost mještana opravdana, jer izvođači radova ne saniraju adekvatno udarne rupe i prekope zbog čega je onemogućeno normalno prometovanje koje je opasno za sve sudionike u prometu i imovinu žitelja i drugih osoba koji svakodnevno prometuju tim dionicama. Zbog svega navedenog, Općina Sveti Ilija više puta mjesečno šalje dopise predstavniku izvođača, nadzornom inženjeru, Varkomu, policiji, županijskoj upravi za ceste i inspektoratu, a sve u cilju da se radovi završe u što kraćem roku i bez posljedica – naglasili su iz Općine.

Da radovi kasne, potvrdili su nam i iz Varkoma, a što su rekli o razlozima i hoće li radovi ipak biti gotovi do kraja mjeseca, pročitajte u novom broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...