Izaslanstvo slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije u Mađarskoj

| 22.9.2016. u 13:11h | Objavljeno u Našim krajem

Boris Jesih, generalni konzul Republike Slovenije u Mađarskoj i predstavnici Slovenaca iz Mađarske, primili su predstavnike slovenske nacionalne manjine iz Varaždinske županije i grada Varaždina Barbaru Antolić Vuporu, Igora Šerdonera i voditelja EU projekata Miroslava Markovića.

Tema razgovora s domaćinima, Andrejom Kovacs, voditeljicom razvojne agencije Slovenska krajina iz Monoštra i Jožom Hirnökom, predsjednikom Saveza slovenskih kulturnih udruga iz regije Porabje u zapadnoj Mađarskoj, bila su iskustva i aktivnosti slovenske nacionalne manjine na području očuvanja kulturne baštine, gospodarskog razvoja i obrazovnih programa.

Na području grada Monoštra, koji se nalazi 10-tak kilometara od slovenske granice živi najveća skupina Slovenaca na području Mađarske, njih oko 3.000.

U sklopu posjeta delegacija je posjetila oglednu "Slovensku kmetiju"  i "Hišu jabolk" koje su gotovo u cijelosti financirane sredstvima iz EU fondova i dobar su pokazatelj kako se financijska sredstva iz EU fondova mogu ciljano upotrijebiti za potrebe gospodarskoj razvoja ali i očuvanja identiteta manjinskih naroda u drugim zemljama.

Zahvaljujući velikoj pomoći slovenske Vlade, odličnom radu razvojne agencije, ali i velikom enuzijazmu pojedinaca, primjer rada slovenske nacionalne manjine na tom području odličan je primjer i za slovensku  nacionalnu manjinu koja živi na području Varaždina i Varaždinske županije.

U sklopu posjeta dogovoren je nastup kulturnih skupina na Prešernovom danu u Varaždinu, kao i prezentacija turističke i gastronomske ponude te regije na Danu nacionalnih manjina i specijaliziranim sajmovima u Varaždinu.