Izabrani najvatrogasci Vatrogasne zajednice Novi Marof, a nabavljena i vrijedna oprema

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Izabrani najvatrogasci Vatrogasne zajednice Novi Marof, a nabavljena i vrijedna oprema Foto: VZG Novi Marof

Na redovnoj izvještajnoj sjednici Skupštine Vatrogasne zajednice grada Novog Marofa, održanoj 17. travnja u društvenom domu u Podevčevu, osim izvješća o radu Zajednice i njezinih članica u prošloj godini, usvojene su i smjernice te planovi za rad u 2019. godini.

Među brojnim uzvanicima, na Skupštini su bili i gradonačelnik grada Novog Marofa Siniša Jenkač, zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Saša Lenček, predsjednik Gasilske zveze Trbovlje iz Slovenije Toni Fakin. Skupštinu je otvorio i vodio predsjednik Zajednice Nedeljko Vukalović.

vatrogasci_novi_marof_1.JPG

U izvješću o radu Zajednice navedeno je da je na kraju 2018. u Vatrogasnu zajednicu grada Novog Marofa bilo je udruženo osam dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja grada, i to sedam teritorijalnih Društava te jedno Društvo koja djeluju unutar gospodarskog subjekata, lani novoosnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Knauf Insulation. U svim tim društvima djeluje nešto više od 1.100 članova i članica u svim kategorijama članstva, pri čemu je najbrojnija kategorija podupirajućih članova kojih ima nešto više od 450. Operativnog članstva u svim društvima ima 106, a velik je i broj mladeži i djece, koja broje nešto više od 260.

Na području VZG Novi Marof u prošloj godini održano je nekoliko tečajeva osposobljavanja vatrogasaca i to za zvanja vatrogasac, vatrogasac I. klase, za zvanje dočasnik I. klase te osposobljavanje vatrogasne mladeži, na kojima je osposobljeno više od 160 kandidata iz dvije gradske i šest općinskih vatrogasnih zajednica. Također, 30-ak vatrogasaca-operativaca završilo je razne specijalističke tečajeve.

vatrogasci_novi_marof_2.jpg

Vatrogasna društva s područja VZG Novi Marof raspolažu s ukupno 14 vatrogasnih vozila, od čega su tri navalna vatrogasna vozila (DVD Novi Marof) jedno zapovjedno vozilo (VZG), te osam kombi vozila za prijevoz ljudstva, od kojih je jedno nabavljeno u prošloj godini za potrebe DVD-a Remetinec. Od preventivnih aktivnosti, razdijeljeno je oko 2.000 letaka o prevenciji i drugog materijala, pregledano je više od 180 hidranata, obilazilo se škole i vrtiće...

Vatrogasne postrojbe lani su operativno su djelovale 75 puta, od čega najviše vatrogasna postrojba DVD-a Novi Marof. U tih 75 intervencija ugašeno je 33 požara, riješeno je 18 tehničkih intervencija te je odrađeno još 24 drugih usluga. Za napomenuti je da je odrađeno 850 sati rada, u kojima je sudjelovalo više od 650 vatrogasaca.

Na području Zajednice organizirana su i realizirana četiri vatrogasna natjecanja, i to Gradsko vatrogasno natjecanje VZG Novi Marof, XX. KUP Grada Novog Marofa, 4. kup DVD-a Remetinec te 13. terenska intervencijska vježba-natjecanje "Marof 2018". U prošloj godini tri vatrogasna društva obilježila su i svoje visoke obljetnice djelovanja - DVD Novi Marof 95 godina djelovanja, DVD Oštrice 85 godina, te DVD Remetinec 60 godina rada i djelovanja.

vatrogasci_novi_marof_3.JPG

Petu godinu zaredom na Skupštini VZG proglašeni su i najvatrogasci za prošlu godinu, iz svakog Društva po jedan: DVD Novi Marof – Luka Šafran, DVD Remetinec – Silvio Koren, DVD Završje – Robert Blašković, DVD Sudovec – Nenad Antolić, DVD Oštrice – Mario Ivanušec, DVD Strmec – Zvonimir Pisačić, DVD Podevčevo – Zvjezdan Biškup.

Dodajmo da je istog dana u protupožarnom centru u Novom Marofu upriličena i svečana primopredaja neophodne osobne vatrogasne opreme za potrebe dijela operativnih vatrogasaca s područja Vatrogasne zajednice grada Novog Marofa. Zaštitna odijela, zaštine hlače i zaštitne bluze dodijeljene su za 40 operativaca iz svih sedam teritorijalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava VZG Novi Marof.

vatrogasci_novi_marof_4.JPG

Ukupna vrijednost nabavljene opreme iznosi nešto više od 130.000 kuna, a sredstva za nabavku planirana su u financijskom planu VZG-a, dijelom za prošlu, a dijelom za tekuću godinu.

- Ovakva nabavka opreme provodi se već niz godina, ali u manjim iznosima, a plan je da, ukoliko će to financije dozvoljavati, još jednu takvu nabavu realizirati do kraja godine, čime bi 80-ak operativaca dobilo potpuno novu zaštitnu odjeću, što bi uveliko povećalo njihovu sigurnost prilikom obavljanja i izvršavanja vatrogasnih intervencija - ističu novomarofski vatrogasci.

Primopredaji opreme nazočili su svi predsjednici i zapovjednici sedam vatrogasni društava s područja grada, gradonačenik Siniša Jenkač, predsjednik VZG Novi Marof Nedeljko Vukalović, zapovjednik VZG Novi Marof Zdenko Lacković i tajnik gradske zajednice Dalibor Puškadija.

vatrogasci_novi_marof_7.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.