Izabrani najvatrogasci Vatrogasne zajednice Novi Marof, a nabavljena i vrijedna oprema Foto: VZG Novi Marof

Izabrani najvatrogasci Vatrogasne zajednice Novi Marof, a nabavljena i vrijedna oprema

Varaždinske vijesti | 30.4.2019. u 19:17h | Objavljeno u Našim krajem

Na redovnoj izvještajnoj sjednici Skupštine Vatrogasne zajednice grada Novog Marofa, održanoj 17. travnja u društvenom domu u Podevčevu, osim izvješća o radu Zajednice i njezinih članica u prošloj godini, usvojene su i smjernice te planovi za rad u 2019. godini.

Među brojnim uzvanicima, na Skupštini su bili i gradonačelnik grada Novog Marofa Siniša Jenkač, zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Saša Lenček, predsjednik Gasilske zveze Trbovlje iz Slovenije Toni Fakin. Skupštinu je otvorio i vodio predsjednik Zajednice Nedeljko Vukalović.

vatrogasci_novi_marof_1.JPG

U izvješću o radu Zajednice navedeno je da je na kraju 2018. u Vatrogasnu zajednicu grada Novog Marofa bilo je udruženo osam dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja grada, i to sedam teritorijalnih Društava te jedno Društvo koja djeluju unutar gospodarskog subjekata, lani novoosnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Knauf Insulation. U svim tim društvima djeluje nešto više od 1.100 članova i članica u svim kategorijama članstva, pri čemu je najbrojnija kategorija podupirajućih članova kojih ima nešto više od 450. Operativnog članstva u svim društvima ima 106, a velik je i broj mladeži i djece, koja broje nešto više od 260.

Na području VZG Novi Marof u prošloj godini održano je nekoliko tečajeva osposobljavanja vatrogasaca i to za zvanja vatrogasac, vatrogasac I. klase, za zvanje dočasnik I. klase te osposobljavanje vatrogasne mladeži, na kojima je osposobljeno više od 160 kandidata iz dvije gradske i šest općinskih vatrogasnih zajednica. Također, 30-ak vatrogasaca-operativaca završilo je razne specijalističke tečajeve.

vatrogasci_novi_marof_2.jpg

Vatrogasna društva s područja VZG Novi Marof raspolažu s ukupno 14 vatrogasnih vozila, od čega su tri navalna vatrogasna vozila (DVD Novi Marof) jedno zapovjedno vozilo (VZG), te osam kombi vozila za prijevoz ljudstva, od kojih je jedno nabavljeno u prošloj godini za potrebe DVD-a Remetinec. Od preventivnih aktivnosti, razdijeljeno je oko 2.000 letaka o prevenciji i drugog materijala, pregledano je više od 180 hidranata, obilazilo se škole i vrtiće...

Vatrogasne postrojbe lani su operativno su djelovale 75 puta, od čega najviše vatrogasna postrojba DVD-a Novi Marof. U tih 75 intervencija ugašeno je 33 požara, riješeno je 18 tehničkih intervencija te je odrađeno još 24 drugih usluga. Za napomenuti je da je odrađeno 850 sati rada, u kojima je sudjelovalo više od 650 vatrogasaca.

Na području Zajednice organizirana su i realizirana četiri vatrogasna natjecanja, i to Gradsko vatrogasno natjecanje VZG Novi Marof, XX. KUP Grada Novog Marofa, 4. kup DVD-a Remetinec te 13. terenska intervencijska vježba-natjecanje "Marof 2018". U prošloj godini tri vatrogasna društva obilježila su i svoje visoke obljetnice djelovanja - DVD Novi Marof 95 godina djelovanja, DVD Oštrice 85 godina, te DVD Remetinec 60 godina rada i djelovanja.

vatrogasci_novi_marof_3.JPG

Petu godinu zaredom na Skupštini VZG proglašeni su i najvatrogasci za prošlu godinu, iz svakog Društva po jedan: DVD Novi Marof – Luka Šafran, DVD Remetinec – Silvio Koren, DVD Završje – Robert Blašković, DVD Sudovec – Nenad Antolić, DVD Oštrice – Mario Ivanušec, DVD Strmec – Zvonimir Pisačić, DVD Podevčevo – Zvjezdan Biškup.

Dodajmo da je istog dana u protupožarnom centru u Novom Marofu upriličena i svečana primopredaja neophodne osobne vatrogasne opreme za potrebe dijela operativnih vatrogasaca s područja Vatrogasne zajednice grada Novog Marofa. Zaštitna odijela, zaštine hlače i zaštitne bluze dodijeljene su za 40 operativaca iz svih sedam teritorijalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava VZG Novi Marof.

vatrogasci_novi_marof_4.JPG

Ukupna vrijednost nabavljene opreme iznosi nešto više od 130.000 kuna, a sredstva za nabavku planirana su u financijskom planu VZG-a, dijelom za prošlu, a dijelom za tekuću godinu.

- Ovakva nabavka opreme provodi se već niz godina, ali u manjim iznosima, a plan je da, ukoliko će to financije dozvoljavati, još jednu takvu nabavu realizirati do kraja godine, čime bi 80-ak operativaca dobilo potpuno novu zaštitnu odjeću, što bi uveliko povećalo njihovu sigurnost prilikom obavljanja i izvršavanja vatrogasnih intervencija - ističu novomarofski vatrogasci.

Primopredaji opreme nazočili su svi predsjednici i zapovjednici sedam vatrogasni društava s područja grada, gradonačenik Siniša Jenkač, predsjednik VZG Novi Marof Nedeljko Vukalović, zapovjednik VZG Novi Marof Zdenko Lacković i tajnik gradske zajednice Dalibor Puškadija.

vatrogasci_novi_marof_7.JPG