Ivkom-Plin šokirao građane ivanečkog područja: Od jeseni skuplji plin, i to dosta

vv | 5.8.2022. u 14:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Građane ivanečkog područja proteklih je dana šokirala obavijest distributera plina Ivkom-plin d.o.o. Ivanec, kod kojeg bi cijena plina od 1. listopada mogla iznositi čak oko 15 kn/m3, a dosad je bila oko 1,25 kn/m3.

"IVKOM-PLIN d.o.o. je u protekloj plinskoj godini uspio omogućiti kućanstvima najpovoljnije uvjete opskrbe plinom, što smo planirali u sljedećim godinama, no trenutna situacija na tržištu plina uzrokuje veliku nestabilnost cijena koje su na današnji dan višestuko veće od naše dosadašnje cijene (okvirno 1,25 kn/m3 s uključenom subvencijom Vlade RH). Zbog novonastale situacije vjerojatno Vam nećemo biti u mogućnosti ponuditi cijenu nižu od cijene plina u javnoj usluzi te Vas obavještavamo da bi naša cijena od 1. listopada prema sadašnjim cijenama na tržištu, mogla iznositi čak oko 15 kn/m3 sa uključenom subvencijom Vlade RH", stoji u obavijesti Ivkom-Plina d.o.o. Ivanec.

Tvrtka obavještava kako kupci imaju pravo odabira žele li plin kupovati po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obavezi javne usluge ili slobodno na tržištu po tržišnim uvjetima od Ivkom-plina ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinom.

"Na našem distributivnom području opskrbljivač u vezi javne usluge je Gradska plinara Zagreb s cjenikom koji je javno objavljen na internetskim stranicama", naveli su, dodajući da bi njihova okvirna cijena do 31. ožujka iduće godine  iznosila 3,3 kn/m3 s uključenom subvencijom Vlade RH.

Odgovor Grada Ivanca

"Grad Ivanec - Ivkom – plin d.o.o. Ivanec je tijekom protekle plinske godine za svoje kupce uspio osigurati na tržištu - iz današnje perspektive - nestvarno niske cijene plina, tako da njegovi kupci danas plaćaju plin po cijeni od približno 1,25 kn/m3, što je najniža cijena plina u proteklih 10 godina i sigurno jedna od najnižih (ako ne najniža) u Hrvatskoj.

Posebno naglašavamo da svi građani, kao kupci, imaju pravo odabira o tome žele li plin kupovati po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili ga žele kupovati slobodno na tržištu, po tržišnim uvjetima, pri čemu uvijek imaju mogućnost povratka s tržišnih uvjeta na javnu uslugu.

U proteklim mjesecima, kada je Ivkom-plin ponudio kupcima iznimno nisku cijenu plina, naravno je da se velika većina potrošača opredijelila za ugovore po tržišnim uvjetima s Ivkom-plinom.

Sada, kada Ivkom-plin najavljuje da im od 1. 10. 2022. više neće moći ponuditi ni približno takvu cijenu već dapače, da bi ona sa sadašnjih 1,25 kn/m3 mogla porasti na nevjerojatnih 15kn/m3 i to s uključenom subvencijom Vlade RH, Ivkom-plin d.o.o. Ivanec o tome je maksimalno korektno i na vrijeme izvijestio svoje potrošače.

U cilju izbjegavanja tako ogromnog poskupljenja koje potrošači ne bi mogli podnijeti, svim dosadašnjim kupcima Ivkom-plin d.o.o. sugerirao je da za razdoblje od 1. 10. nadalje sklope ugovor o opskrbi plinom s Gradskom plinarom Zagreb, koja je na ovom području opskrbljivač u obvezi javne usluge, a čija bi okvirna cijena iznosila oko 3,3 kn/m3 (s uključenom subvencijom Vlade RH). Na žalost, svi moramo biti svjesni da je plin postao oružje u ratnom sukobu i da tržišne cijene plina divljaju.

S obzirom na rast cijena energenata i svih ostalih roba te inflaciju koja najviše pogađa najsenzitivnije skupine građana, Grad Ivanec je još u proljeće ove godine krenuo s izradom nove gradske socijalne „karte“, odnosno nove Odluke o socijalnoj skrbi, s pripadajućim Pravilnikom. Odluka je sada u završnoj fazi i njome je predviđeno ne samo proširenje broja i vrsta gradskih pomoći i potpora socijalno najugroženijim građana, već i povećanje broja korisnika koji će ih moći ostvariti. Pritom napominjemo da će gradonačelnik prijedlog Odluke poslati na donošenje Gradskom vijeću već na jednoj od prvih sjednica u predstojećem razdoblju", poručili su iz gradske uprave.