Ivanjski krijes na Voći otjerat će sve loše u godini, a stižu i vile Foto: Pexels / ilustracija

Ivanjski krijes na Voći otjerat će sve loše u godini, a stižu i vile

Varaždinske vijesti | 16.6.2023. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Kakve su stvarno vile, gdje obitavaju, tko su zapravo i zašto ih neki vole dok ih se drugi užasavaju, tko je sve vjerovao u njih, a tko s njima komunicirao i preživio da bi mogao prepričavati svoje nesvakidašnje iskustvo?

Sve to doznajte na predavanju u nedjelju 18. lipnja u 20 sati, prije samog paljenja krijesa na bajkovitoj župnoj livadi u Donjoj Voći.

I ove će godine KUD Voća obnoviti višestoljetnu tradiciju paljenja ivanjskog krijesa na Voći. Paljenje krijesa bit će popraćeno, osim napjevima i muzikom članova KUD-a Voća, i bajkovitim dijelom, odnosno predavanjem vezanim uz vile.

donja_voca_ivanjski_krijes_vile_2023_najava_1.jpg

- Znamo da su prema voćanskim legendama vile stari stanovnici našeg kraja, živjele su u spilji Vindiji te su od seljaka tražile da im daruju dio uroda, a zauzvrat im donosile lijepo vrijeme. Vile će ovom prilikom posjetiti i ivanjski krijes - ističu iz Općine Donja Voća.

donja_voca_ivanjski_krijes_vile_2023_najava_2.jpg

Na voćanske će se legende o vilama nadovezati Kristijan Petrović koji će ispričati sve o ovim stvorenjima vezanim prvenstveno uz slavensku mitologiju u izlaganju pod nazivom "Nesputane – jedna vilovita priča".

donja_voca_ivanjski_krijes_vile_2023_najava_3_Nesputane_-_jedna_vilovita_prica.jpg

- Pozivamo sve da dođu i da prije svega uživo vide voćanske vile te da nauče ponešto i o širem vilinskom svijetu, a nakon što padne mrak, vužgat će se krijes čija će snaga otjerati sve ono što nije dobro u godini - poručili su iz Općine Donja Voća.