IVANEC Rebalansom proračuna povećana izdvajanja za modernizaciju prometnica i prometnih površina Foto: B. Težak

IVANEC Rebalansom proračuna povećana izdvajanja za modernizaciju prometnica i prometnih površina

VV | 13.8.2021. u 16:16h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Nedavnim rebalansom proračuna za 2021. godinu Grad Ivanec je uvelike povećao izdvajanja u svom programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture namijenjena modernizaciji prometnica i prometnih površina.

O kolikom je povećanju riječ pokazuje i podatak da su prvobitno planirana sredstva za te namjene u iznosu od 5,73 milijuna povećana za čak 2,8 milijuna, što u konačnici iznosi 8,55 milijuna kuna ili gotovo 50% više u odnosu na prvobitni plan!

Uz dodatnih 147.000 kuna koja su namijenjena asfaltiranju strmih dionica nerazvrstanih cesta na području četiriju mjesnih odbora (Radovan, Bedenec, Ivanečka Željeznica, Salinovec), najveći dio povećanih sredstava u iznosu od 2,65 milijuna kuna namijenjen je uređenju Ulice Petra Preradovića u Ivancu, gdje je u tijeku građevinski „bum“. Naime, u toj zoni koju je projektom tzv. urbane komasacije Grad pretvorio u atraktivnu građevinsku zonu u posljednjih su godinu dana poslovna i privatna ulaganja naprosto „eksplodirala“ (novi prodajni objekt SPARA, pet kuća u nizu, gradnja privatnih urbanih vila).

Zbog potrebe da ova ulaganja prati adekvatnom gradnjom prometne infrastrukture, Grad će ovdje ubrzo započeti s modernizacijom dvaju odvojaka – sjevernog (bliže obilaznici), koji će pokrivati potrebe velikih poslovnih ulagača (SPAR) i dijela stambene zone, te južnog (bliže Osnovnoj školi), samo za potrebe stanara u stambenoj zoni.

Sjeverni odvojak je dug 170 metara i u njemu će se graditi cesta širine kolnika 5,5 m, s obostranim pješačkim stazama i zelenim pojasom. Južni odvojak je dug 144 metara, s predviđenom širinom kolnika 4,5 metara, također s pješačkim stazama. Postavit će se i kandelaberska javna rasvjeta, kakva je i u ostatku ove zone.

Također, zbog velike potražnje za kvalitetnim građevinskim zemljište, Grad kreće s pripremama za otvaranje prometnica u budućoj novoj građevinskoj zoni u Ivancu (Gmajna) pa je 190.000 kuna osigurano za izradu projektne dokumentacije te geodetskog i parcelacijskog elaborata.

Od ukupnih 8,55 milijuna kuna za prometne površine, 6,4 milijuna namijenjeno je gradnji i rekonstrukciji prometnica, prometnih površina i nogostupa.

K tomu, još 2,14 milijuna kuna Grad ulaže isključivo u modernizaciju nerazvrstanih cesta koja ove godine obuhvaća asfaltiranja u mjesnim odborima Gačice, Lukavec, Stažnjevec, Punikve, Ivanečka Željeznica, Kaniža, Osečka, Radovan, Škriljevec i Bedenec.

Što se tiče programa asfaltiranja nerazvrstanih cesta, on je i dalje u tijeku, a u petak, 13. kolovoza, asfalt je položen na dionicu prema Izletištu Pet hrasti u Salinovcu te na jednu dionicu u Punikvama.

prometnica_preradoviceva.jpg

preradoviceva_novogradnja.jpg