IVANEC Predbilježite se za dodjelu besplatnog stabalca klonirane povijesne lipe! Foto: Grad Ivanec

IVANEC Predbilježite se za dodjelu besplatnog stabalca klonirane povijesne lipe!

Varaždinske vijesti | 8.10.2024. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Ivanec i Poslovna zona Ivanec d.o.o. i ove godine pozivaju sve zainteresirane građane da se predbilježe za dodjelu stabalca klonirane povijesne ivanečke lipe, stare više od 600 godina.

- Kao što je poznato, Grad Ivanec u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom u Jastrebarskom od 2019. godine provodi projekt kloniranja velelisne lipe (Tilia platyphyllos Scop.), koja je zbog svoje starosti i povijesne vrijednosti (vjeruje se da je zasađena prilikom preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda početkom 14. st.) najautentičnija ivanečka prirodna dragocjenost - ističu iz Grada Ivanca.

Građanima je ovoga puta na raspolaganju 150 novih mladih stabala, s time da se podjela ove godine obavlja peti put. Grad je građanima dosad darovao 560 stabalaca.

Unatoč tome, interes građana za lipom ne jenjava pa stoga Grad nastavlja s akcijom, a sve u cilju da se ivanečki drevni svjedok povijesti trajno sačuva za budućnost te da jednog dana, kada stabalca porastu, ujedno budu i prvorazredna ispaša za pčele.

Podjela lipa bit će u subotu, 19. listopada, na ulazu u gradski park, u vremenu od 09:00 do 12:00 sati, a zajedno s drvcem građani će dobiti i numerirani certifikat, kao potvrdu o njegovu autentičnom podrijetlu.

Predbilježbe se vrše do popunjavanja kvote, na sljedeće načine:
- Putem online obrasca koji je dostupan OVDJE
- Na brojeve telefona 042/645-484, 042/645-435 ili 042/645-485
- Osobno u Poduzetničkom inkubatoru Ivanec, u petak, 11. listopada i 18. listopada, od 09:00 do 14:00 sati

- U slučaju kiše i lošeg vremena podjela će se odgoditi, a svi predbilježeni građani bit će telefonski obaviješteni o novom terminu preuzimanja stabalca. Građanima će se podijeliti i letak s informacijama o novom gradskom EU projektu – Izrada strategije zelene urbane obnove Grada Ivanca - poručili su iz gradske uprave.