Ivanec posjetili predstavnici zagrebačkog Rudarsko geološkog naftnog fakulteta

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.6.2019. u 13:28h | Objavljeno u Našim krajem

Nedavno su Ivanec posjetili predstavnici Rudarsko geološkog naftnog fakulteta iz Zagreba, Zavoda za mineralogiju, petrologiju i mineralne sirovine na čelu s predstojnicom prof. dr. sc. Martom Mileusnić. U timu su još bili dr.sc. Michaela Hruškova Hasan, (kemičarka, voditeljica laboratorija), Doc.dr.sc. Ana Maričić, geologinja, bavi se petrografijom - arhitektonski i građevinski kamen) i Ivan Delač, geodeta.

Obilazak je bio iniciran na temu rudarstva u sklopu međunarodnog projekta „MineHeritage“ Rudarska baština - Povijesno rudarstvo - praćenje i učenje iz drevnih materijala i rudarske tehnologije. U projektu sudjeluju mnogobrojne zemlje poput: Njemačke, Francuske, Finske, Poljske, Estonije, Slovačke, Španjolske, Italije, Belgije … Iz Hrvatske je prisutan- Rudarski geološki naftni fakultet iz Zagreba- Zavod za mineralogiju, petrologiju i mineralne sirovine.

Opseg projekta „MineHeritage“ je šire razumijevanje rudarskih tehnologija i korištenja sirovina i obrta u različitim regijama Europe tijekom određenih povijesnih razdoblja (od prapovijesti) s posljedičnim utjecajem na razvoj europskog društva.

Obilazak po Ivancu te sa zanimljivostima ivanečke rudarske baštine goste je upoznao Boris Jagetić Daraboš.

- U krugu nekadašnjeg rudnika danas „Jedinstva“ d.o.o. posjetili smo „Rudarski separator“ gdje se pridružio i direktor Martin Bunić. Ujedno smo još obišli i staru „Rudarsku zgradu“ u Malezovoj ulici, kao i neke zanimljive kulturno turističke lokalitete (Župna crkva, lokalitete interpretacijskih ploča). Naravno tu je neizostavno upoznavanje s našom Rudarskom četom, suvenirima, publikacijama i ostalim aktivnostima - rekao je Boris Jagetić Daraboš iz TZ grada Ivanca.

- Dogovoren je još jedan posjet Ivancu i to rudniku „Kraševski zviri“. Gosti nisu krili svoje oduševljenje ivanečkim ljepotama ali je prisutna detekcija o potrebnim aktivnostima u cilju sprečavanja nestanka rudarskog identiteta jednog mikrolokaliteta. Ovom prilikom zahvaljujemo na posjetu i prepoznavanju naših (Tz grada Ivanca) rudarskih projekta i inicijativa što nam čini dodatno zadovoljstvo i dokaz je da naša razmišljanja idu u ispravnom pravcu. Svakako je potrebno uključivanje pojedinaca, šire društvene zajednice kao i institucija i ustanova u cilju revitalizacije i valorizacije naše rudarske baštine - dodao je sugovornik.

Označeno u