IVANEC "Olujom je konačno poražena velikosrpska politika i osigurana opstojnost Hrvatske"

Grad Ivanec/vv | 5.8.2023. u 19:03h | Objavljeno u Našim krajem

Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u petak je u Ivancu obilježen odavanjem počasti kod središnjeg spomen obilježja poginulim ivanečkim braniteljima te svim vojnim i civilnim žrtvama Domovinskog rata kao imolitvom kod središnjeg križa na gradskom groblju za pokoj duša svih poginulih i nestalih.

Bijele ruže kod spomen obilježja u Ivancu položila je rodbina poginulih branitelja, članovi braniteljskih udruga, predstavnici Policijske postaje Ivanec te pojedini gradski vijećnici. Sjenama poginulih poklonilo se i izaslanstvo Grada Ivanca na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem, a pridružili su se i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić i predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras.

11792.jpeg

11791.jpeg

11789.jpeg

11790.jpeg

Obraćajući se nazočnima, gradonačelnik Batinić istaknuo je kako je okupljanje u povodu 5. kolovoza, Dana pobjede idomovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja uvijek iznova prilika za iskazivanje zahvale, pijeteta i poštovanja prema poginulim braniteljima, čija su imena na spomen obilježju ostala upisana za vječnost. 

11795.jpeg

"Sjećamo se ponosa i domoljubnog zanosa"

- Mnogi od nas još se uvijek živo sjećaju početka kolovoza 1995. godine, kada smo preko medija iz sata u sat pratiliizvješća o napredovanju hrvatskih snaga u vojno - redarstvenoj akciji Oluja i oslobađanju dotad okupiranih mjesta i gradova. Za manje od četiri dana oslobođena je gotovo petina hrvatskog teritorija s kojeg je bilo protjerano 250.000 naših sugrađana, a hrvatske snage razvile su bojišnicu dugu 630 km, dotad najdužu ratnu bojišnicu u povijesti ratovanja u Europi – podsjetio je gradonačelnik.

- Sjećamo se ponosa i domoljubnog zanosa koji nas je nosio u tim slavnim danima, kada je Olujom konačno poražena velikosrpska politika, osigurana opstojnost Hrvatske, a dotad okupirani dijelovi vraćeni u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, nakon čega su uspostavljeni mir, sloboda i neovisnost. Osim što je bila vrhunac svih uloženih napora za obranu i slobodu Hrvatske, Oluja je ujedno bila prekretnica za mir i stabilnost u ovom dijelu Europe i stoga je s pravom možemo smatrati našom najvećom pobjedom – istaknuo je Batinić te kazao kako još uvijek pamtimo slogu i snagu koju je hrvatski narod tada pokazao.

11788.jpeg

-Sveta nam je dužnost da se danas s posebnim pijetetom prisjetimo naših poginulih branitelja i krvne žrtve koju su stavili na oltar naše domovine, ali i upitati se: Što bi oni danas rekli o domovini za koju su pali, da li doista živimo u Hrvatskoj kakvu su sanjali i priželjkivali?– napomenuo je Batinić.

Upozorivši na teško okruženje u kojem se Hrvatska nalazi, na rat u Europi i prijetnju od njegova širenja, istaknuo je potrebu da u ovoj neizvjesnoj situaciji, u kojoj ne znamo što nam donosi sutra, hrvatski narod ponovno obnovi zajedništvo, slogu i vjeru, iste one vrijednosti koje su nas pokretale 90-tih godina, kako bismo očuvali sigurnost i stabilnost naše zemlje.

Minuta šutnje za poginule i nestale

Svim poginulim i nestalim vojnim i civilnim žrtvama Oluje i Domovinskog rata počast je odana minutom šutnje, nakon čega je gradonačelnik svim građanima uputio čestitku u povodu Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Obilježavanje važnih obljetnica nastavljeno je na gradskom groblju Ivanec, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa. 

Prisjećajući se dana kada su hrvatske snage ušle u Knin i na kninskoj tvrđavi razvile hrvatsku trobojnicu, ivanečki kapelan vlč. Krunoslav Sajko pozvao je sve okupljene na molitvu za branitelje koji su žrtvovali svoj život za sigurnost naših obitelji i za slobodu i suverenost Hrvatske. Nakon molitve, vlč. Sajko svima je okupljenima zahvalio na dolasku te im čestitao Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja.

11793.jpeg

11794.jpeg