Ivanec: Održan peti krug dodjele bespovratnih sredstava za poticanje rješavanja stambenog pitanja Foto: B. Težak

Ivanec: Održan peti krug dodjele bespovratnih sredstava za poticanje rješavanja stambenog pitanja

VV | 27.9.2021. u 18:15h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama Poduzetničkog inkubatora u petak je, 24. rujna, održana kratka svečanost na kojoj su mladim obiteljima uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava iz gradskog Programa za poticanje rješavanja stambenog pitanja.

U ovom, već petom krugu dodjele, ugovore za dodjelu stambenih poticaja potpisalo je 7 obitelji, a riječ je isključivo o mladim obiteljima koje svoje stambeno pitanje rješavaju gradnjom ili kupnjom nekretnine na području Ivanca te pritom koriste novčane potpore i benefite predviđene gradskim Programom mjera.

Ovime se ukupni broj korisnika koji koriste gradske poticaje popeo na 66.

Kao i svaki put dosad, i ovoga puta, uz mlade s područja Ivanca, stambene poticaje koriste o novi stanovnici grada Ivanca, a to su tri obitelji koje se doseljavaju iz Zagreba i iz općine Donja Voća, a koje svoje stambeno pitanje rješavaju gradnjom kuće ili kupovinom nekretnine na administrativnom području Ivanca.

Budući da je takvih obitelji bilo u svakom od dosadašnjih pet krugova dodjele ugovora, to je samo pokazatelj više da je Ivanec postao dinamična sredina koja bilježi povećano doseljavanje u centralno gradsko naselje.

Okupljene je, u ime gradske uprave, pozdravio zamjenik gradonačelnika Marko Friščić te izrazio zadovoljstvo što se njegova generacija, a riječ je o mladim ljudima, vraćaju u Ivanec i ovdje zasnivaju trajnu egzistenciju.

-U Ivancu vlada dobra poduzetnička klima, otvaraju se nova radna mjesta, bilježimo i povećani dolazak velikih trgovačkih centara, a jedan od njih, novi, dolazi iduće godine i u njemu se predviđa otvaranje do 100 novih radnih mjesta. Gradska uprava odobrava velike poticaje poduzetnicima, osobito mladima, a zbog velike potražnje za građevinskim zemljištem Grad širi i otvara nova građevinska područja – naglasio je M. Friščić.

Okupljenima se obratila i Jelena Cuković, v.d. pročelnice Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu te podsjetila na više raznih poticaja koje Grad Ivanec dodjeljuje za rješavanje stambenog pitanja svim građanima (do 45 godina) koji imaju prebivalište na području Grada Ivanca.

Mladim obiteljima na raspolaganju su tri mjere, a mogu ih koristiti i kumulativno, tj. sve tri zajedno. Ono što im je financijski posebno interesantno jest oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa prilikom (do)gradnje ili rekonstrukcije kuće. Grad 100% od plaćanja tog doprinosa oslobađa 3-članu obitelj za stambeni objekt neto korisne površine 74,25 m2, 4-članu obitelj za površinu od 81 m2, a 5-članu obitelj za površinu od 98,55 m2.

Također, sve korisnike koji su na području grada kupili ili sagradili nekretninu, Grad Ivanec oslobađa plaćanja komunalne naknade prvih 5 godina njena korištenja.

Zanimljivo je i to da Grad s 10% sufinancira ratu kredita svim obiteljima koje stambeno pitanje rješavaju kreditom kod komercijalnih banaka. Ova mjera traje 5 godina, međutim, Grad subvenciju produljuje za godinu dana ako je u obitelji maloljetno dijete, odnosno za 2 godine za svako novorođeno dijete u obitelji.

Označeno u
Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci