Ivanec od države dobiva nekretnine vrijedne više od 4,3 milijuna kuna, među njima i bivši Varteksov pogon

Napisao/la: VV -

Na sjednici Gradskog vijeća Ivanca vijećnici su jednoglasno donijeli Odluku o odricanju potraživanja prema Republici Hrvatskoj, čime su ispunjeni uvjeti da država Gradu Ivancu daruje više vrijednih nekretnina za koje je iskazao interes.

Riječ je o zgradama i dvorištu bivšeg Varteksa ukupne površine 11.000 četvornih metara, cijeli drugi kat u poslovnoj zgradi u Ulici Vladimira Nazora 6 u Ivancu površine 205 četvornih metara, kao i poslovni prostori u prizemlju i u podrumu stambeno-poslovne zgrade u Gajevoj 11, takozvanoj braniteljskoj zgradi. Ukupna vrijednost ovih nekretnina je oko 4,3 milijuna kuna. Tome treba dodati i 3.747 četvornih metara zemljišta gospodarske namjene u obuhvatu Industrijske zone Ivanec.

Odluku je bilo potrebno donijeti jer su u ovom trenutku nekretnine u vlasništvu RH. Grad Ivanec je iskazao interes da ih od države dobije u trajno vlasništvo, a spremnost države da mu ih daruje potvrđena je prošle godine, kada je u Ivancu boravio ministar državne imovine Goran Marić. 

vijece5-210219.jpg

Kako bi se postupak darovanja mogao provesti, potrebno je ispoštivati odredbe Uredbe o darovanju nekretnina u vlasništvu RH. Slijedom te Uredbe Grad se trebao odreći potraživanja prema Ministarstvu financija RH po osnovi prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo, a za koje su uplate bile izvršene u konvertibilnim devizama i starom deviznom štednjom u državni proračun temeljem nekadašnjeg Zakona o prodaji stanova iz 1992. godine. Naime, devizna sredstva ostvarena prodajom stanova bila su prihod RH i za njih je prodavatelju trebala izdati obveznice. Međutim, država to nikad nije učinila, pa su po toj osnovi ostala dugovanja Ministarstva financija prema Gradu Ivancu od oko 120.000 kuna, o čemu Grad nikad nije bio obaviješten niti je to potraživanje bio dužan voditi u svojim knjigama. Slijedom zakonske zatezne kamate obračunate po stopi od 5 % godišnje, tijekom razdoblja od 1. srpnja 1992. do 31. prosinca 2018), taj je iznos narastao na 791.554,04 kune.

Valja naglasiti da je riječ o nenaplativim potraživanjima, dakle o iznosu na koji Grad Ivanec, kao, uostalom ni bilo koji drugi grad u Hrvatskoj, ne može računati. Jednoglasnom odlukom vijećnika takva je odluka i donesena, a time je omogućeno da se finalizira postupak kojim će Grad Ivanec u trajno vlasništvo od države dobiti nekretnine čija procijenjena realna tržišna vrijednost premašuje 4,3 milijuna kuna.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.