IVANEC Od 1. travnja cijene smještaja djeteta u privatne vrtiće i kod dadilja niže od 39 do čak 81 euro

Varaždinske vijesti | 22.3.2024. u 18:16h | Objavljeno u Našim krajem

Gradsko vijeće Ivanec na sjednici u srijedu, jednoglasno je prihvatilo prijedlog gradonačelnika Milorada Batinića te donijelo izmijenjenu i dopunjenu Odluku o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje predškolskog odgoja djece u dječjim vrtićima te usluge brige o djeci koje pružaju obrti dadilja.

Najvažnija vijest vezana uz ovu odluku jest ta da će roditeljima djece, koja pohađaju privatne vrtiće ili su smještena kod dadilja (a kojima je vrtić od 1. siječnja uvelike poskupio), donijeti veliko olakšanje na način da će im već od 1. travnja računi za vrtić biti manji od 39 do čak 81 eura, ovisno o dohodovnom cenzusu!

Time će se oni izjednačiti s roditeljima mališana smještenih u gradskom vrtiću Ivančice, gdje do poskupljenja nije došlo.

- Ovakvom odlukom Grad Ivanec ujedno ispravlja veliku nepravdu Odluke Vlade RH o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za pedag. godinu 2023./2024. koja se, iako proizašla iz dobre namjere, pokazala kao diskriminirajuća. Naime, umjesto da Vlada svakom djetetu u RH dodijeli jednak iznos novca i time pokaže da joj svako dijete vrijedi jednako, ona je sredstva dodjeljivala po indeksu razvijenosti JLS-a, iz čega je proizašlo da su djeca u manje razvijenim sredinama državi daleko „vrjednija“ nego li ona u gradovima - priopćili su iz Grada Ivanca.

- Također, Grad Ivanec je od države dobio samo sredstva za djecu (njih 368-ero) koja pohađaju gradski i privatne vrtiće na gradskom području Ivanec, ali i ne i za djecu koja idu u vrtiće u susjednim sredinama, a takvih je197-ero. Također, Uredba Vlade uopće ne „prepoznaje“ ni 13-ero mališana smještenih kod dadilje. Za Vladu ta djeca ne postoje - dodali su.

- Nadalje, za spomenutih 197-ero djece, koja pohađaju 23 vrtića u devet susjednih gradova i općina, sredstva nije dobio Grad Ivanec, što bi bilo prirodno i logično, već one općine i gradovi u kojima ivanečka djeca pohađaju vrtić. Iako su njihovi čelnici sredstva koja su primili za ivanečke mališane bili dužni i raspodijeliti na njih te tako roditeljima olakšati teret poskupljenja vrtića, oni to odbijaju učiniti. Dapače, novac koji su primili za ivanečku djecu oni su namijenili za djecu svoga područja - ističu iz Grada.

- Ukoliko neka buduća Vlada odluči i dalje izdvajati sredstva za fiskalnu održivost vrtića, M. Batinić izjavio je da će predložiti da se sredstva doznačavaju po prebivalištu djeteta, jer to je jedini pravi način da se pomogne roditeljima. Ukoliko Vlada to odobije, Grad Ivanec i nadalje će postupati na ovakav način, da mu svako dijete vrijedi jednako - poručili su.

- Nadalje, za razliku od susjednih JLS-ova, koji su sredstva Vlade RH namijenjena ivanečkoj djeci prisvojili te njima financiraju samo djecu svoga područja, Grad Ivanec neće tako postupiti. A to znači da će od 1. travnja roditeljima djece iz Lepoglave, Donje Voće, Vidovca, Maruševca i Novog Golubovca čija su djeca smještena u privatnom vrtiću ili kod dadilje u Ivancu, smještaj njihova djeteta pojeftiniti 35 eura mjesečno! - naglašavaju iz Grada Ivanca.

Osvrćući se na gradski vrtić u Ivancu, koji nije poskupio, M. Batinić kazao je da će se nova ekonomska cijena donositi nakon što vrtići u Ivancu i Radovanu budu izgrađeni i stavljeni u funkciju te kada će se, na osnovu novog zapošljavanja i svega drugog što donosi tako veliko povećanje vrtićkih kapaciteta, utvrditi svi potrebni elementi i parametri za utvrđivanje realne ekonomske cijene.

Svi nazočni vijećnici bez rasprave i bez primjedbi prihvatili su obrazloženje i prijedlog gradonačelnika te jednoglasno usvojili predloženu odluku.  S obzirom na to da je to ujedno bila i jedina točka dnevnog reda, sjednica je završila u rekordnih, nepunih desetak minuta.