Novih 4.300 štednih LED svjetiljki u svih 29 naselja gradskog područja Foto: Grad Ivanec

Novih 4.300 štednih LED svjetiljki u svih 29 naselja gradskog područja

Varaždinske vijesti | 1.10.2024. u 15:24h | Objavljeno u Našim krajem

Počela modernizacija javne rasvjete vrijedna 2,5 mil. eura

Nakon uvođenja izvođača u posao krajem kolovoza, nabave nove rasvjete i testnih ispitivanja, početkom listopada počeli su radovi na demontaži starih, dotrajalih svjetiljki u javnoj rasvjeti i postavljanju novih štednih LED rasvjetnih tijela na cijelom administrativnom području grada Ivanca.

Ovime u povijest odlaze dosadašnje zastarjele i "žmirkave" lampe, koje su već dale svoje, a umjesto njih stiže suvremena, energetski učinkovita javna rasvjeta i to u svaku ulicu i u svako od 29 ivanečkih naselja. Ukupno će se postaviti 4.300 novih LED svjetiljki.

Nositelj ove investicije je Grad Ivanec; vrijedna je oko 2,5 milijuna €, a sredstva za njenu realizaciju osigurana su iz kreditnog zaduženja.

Velike uštede

Time će građani svih naselja dobiti kvalitetnu rasvjetu po modernim standardima (zaštita od tzv. svjetlosnog onečišćenja, štedne žarulje koje troše puno manje električne energije od sadašnjih). Također, na mjestima gdje su dosad bile postavljene na svakom drugu stupu, nove svjetiljke sada se montiraju na svaki električni stup.

- Povećan broj rasvjetnih tijela neće pridonijeti povećanju potrošnje električne energije i troškova rasvjete, upravo suprotno. Prema izračunima, uvođenjem štedne rasvjete godišnje će se utrošiti oko 600.000 kWh manje el. energije, a to će za gradski proračun rezultirati uštedom od 130.000 do 160.000 € na godinu. Modernizacijom će se uvelike smanjiti i troškovi održavanja stare javne rasvjete, koji su sada iznimno visoki - ističu iz Grada Ivanca.

- Riješit će se još jedan veliki problem, a to je da je za postojeću rasvjetu na tržištu sve teže pronaći odgovarajuće svjetiljke. Ovim projektom postići će se još jedan željeni cilj Grada, a to je kvalitetna javna rasvjeta za sve građane, bez obzira na to u kom naselju žive. Projekt podrazumijeva i uvođenje centralnog nadzora upravljačkog sustava koji omogućava praćenje potrošnje energije, daljinsko upravljanje i dr. - dodali su iz gradske uprave.

Radove izvode poduzeća Kolektor iz Zagreba i Random iz Solina, a završetak se očekuje do kraja godine.

ivanec_javna_rasvjeta_011024.jpg