Ivanec: Koordinacija braniteljskih udruga utvrdila program rada za 2016. godinu

Ivanec: Koordinacija braniteljskih udruga utvrdila program rada za 2016. godinu Foto: UDVDR Ivanec

Predsjedništvo Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca održalo je prvu ovogodišnju sjednicu na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o daljnjoj suradnji ivanečkih braniteljskih udruga, za koju je odlučeno da će biti nastavljena kroz predsjedništvo Koordinacije, u kojoj će i dalje biti predstavnici svih udruga.

Time je potvrđena odluka izvršnih tijela Hrvatskog časničkog zbora Ivanec, HVIDRA-e Ivanec i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec o nastavku suradnje.

Procijenjeno je da je za što kvalitetniju organizaciju i provedbu Plana i programa rada potrebno proširiti predsjedništvo, pa su tako, uz dosadašnje članove Vladimira Debeljaka, Ljudveka Cikača, Vjekoslava Špaca, Željka Đurina, Tihomira Šavorića i Milenu Golubić, u predsjedništvo izabrani i Zvonko Galić i Zdenko Horvat iz Hrvatskog časničkog zbora, Dražen Geček i Martin Lukavski iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, obitelji poginulih branitelja predstavljat će Kristijan Vusić i Boris Ribić, dok će još dva člana imenovati HVIDRA Ivanec. Predsjednik i potpredsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca u narednom će periodu biti Ljudvek Cikač i Vladimir Debeljak, a za tajnika je imenovan Dražen Geček.

Utvrđen je Plan i program rada za 2016. godinu, koji objedinjuje programe svih ivanečkih braniteljskih udruga te se sastoji od petnaestak manifestacija u organizaciji braniteljskih udruga i udruga građana s područja Grada Ivanca. Temelj mu je obilježavanje 25. obljetnice početka Domovinskog rata, a glavna će svečanost biti 17. i 18. rujna, kada će se nizom aktivnosti obilježiti 25 godina od oslobađanja vojnog objekta na Ivanščici, te pogibije Nine Severa.

Od ostalih aktivnosti, u planu je održavanje predavanja o ulozi ivanečkih branitelja u Domovinskom ratu, te obilježavanje važnih, ali rijeđe spominjanih događanja iz hrvatske povijesti, poput međunarodnog priznanja ili prijema u Ujedinjene narode. Također, i ove će se godine u Prigorcu održati Dan sjećanja na Josipa Magaša, zatim "2. memorijalni planinarski pohod u spomen na poginule branitelje Grada Ivanca" u suradnji s Planinarskim klubom Ivanec, a u sklopu Dana grada Ivanca, ukoliko im to bude omogućeno, dio će se branitelja predstaviti sa svojim hobijima, poput kolekcionarstva, amaterskog bavljenja fotografijom, pčelarstvom i drugim. Također, u suradnji s Lovačkim društvom "Šumski zec" Margečan obilježit će se Dan pobjede, dan domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja, a u Jerovcu i Žarovnici održat će se 11. memorijalni turnir u malom nogometu u spomen na poginule vukovarske branitelje.

Planirano je i sudjelovanje u obilježavanju dana sjećanja na poginule branitelje, te državnim i vjerskim blagdanima. Predsjedništvo je prihvatilo prijedloge Sabora i Središnjeg odbora UDVDR Ogranak Ivanec o upućivanju zahtjeva nadležnim institucijama o imenovanju ulica i javnih objekata po poginulim braniteljima, s kojim su upoznate i njihove obitelji, koje su podržale ovu inicijativu, te upućivanju zahtjeva Gradu Ivancu dza rješavanjem pitanja prostora u tzv. "braniteljskoj zgradi", kako bi se udrugama, istaknuto je ovom prilikom, omogućio kvalitetniji rad.

- Za realizaciju programa bit će potrebna znatna financijska sredstva, pa se, uz uobičajeni volonterski i materijalni doprinos organizatora, braniteljskih udruga, očekuje potpora Ministarstva branitelja i Grada Ivanca - ističu iz Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca.

Nastavit će se i suradnja s udrugama civilnog društva, a raspravljalo se i o nekoliko pojedinačnih slučajeva obitelji branitelja slabijeg socijalnog stanja kojima je neophodna pomoć. Pomoć će se pokušati ishoditi kroz humanitarne akcije, a posebice kroz suradnju s nadležnim institucijama.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.