IVANEC Grad Ivanec dobio peticu iz transparentnosti i to šestu godinu zaredom! Foto: Ilustracija/Grad Ivanec

IVANEC Grad Ivanec dobio peticu iz transparentnosti i to šestu godinu zaredom!

VV | 5.7.2021. u 17:33h | Objavljeno u Našim krajem

Prema podacima o proračunskoj transparentnosti županija gradova i općina u razdoblju studeni 2020. – travanj 2021., koje je danas na virtualnoj prezentaciji objavio Institut za javne financije, Grad Ivanec šestu je godinu za redom svrstan u skupinu najtransparentnijih u Hrvatskoj. 

Ponovno je uvršten na listu gradova odlikaša koji su na svojim web stranicama objavili sve ključne dokumente temeljem kojih Institut analizira i ocjenjuje proračunsku transparentnost svih općina, gradova i županija u Hrvatskoj. 

U Institutu pritom posebno naglašavaju da transparentnost podrazumijeva objavu potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacija o proračunu, koje omogućuju kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. 

Pritom je važno naglasiti da je Institut za javne financije javni znanstveni institut u čijem su fokusu rada ekonomska, pravna i institucionalna pitanja vezana uz javne financije i javni sektor. Uz promicanje boljeg i jasnijeg razumijevanja javnih financija, transparentnosti javnog sektora te odgovornosti vlasti i participacije građana, Institut redovito objavljuje i stručne, nezavisne, popularno pisane analize, stavove iprijedloge.

U privitku su detaljni rezultati istraživanja svih 576 proračunas interaktivnom kartom svih županija, gradova i općina koje je izradio Institut za javne financije.