IVANEC Pri kraju idejno rješenje za cikloturističku obilaznicu dugu 80 kilometra

Varaždinske vijesti | 9.11.2022. u 20:33h | Objavljeno u Našim krajem

S obzirom na to da cikloturizam (novija grana turizma u čijem je centru putovanje biciklom, a koje podrazumijeva relaksaciju, opuštanje, zdrav život i boravak u prirodi) danas predstavlja jedan od najbrže rastućih turističkih trendova (procjenjuje se da je u Europi oko 60 milijuna aktivnih biciklista), i Grad Ivanec i Turistička zajednica aktivno se uključuju u aktualne cikloturističke tokove.

Trasa cikloturističke obilaznice

U tom cilju Turistička zajednica grada Ivanca kraju privodi izradu idejnog rješenja za definiranje i aktiviranje trase funkcionalne cikloturističke obilaznice.

Sama obilaznica mora raspolagati određenim sadržajima i zadovoljavati različite kriterije koji su propisani strateškim dokumentima - infrastrukturne, atrakcijske, kulturno-povijesne, društvene, uslužne, ali i sigurnosne i druge aspekte.

10272.jpg

U tom cilju se projektnim rješenjem definira cikloturistička obilaznica grada Ivanca koja objedinjava sve propisane kriterije, a kojom se sve važne lokacije kružno povezuju u cjelinu, na način da se omogući maksimalno iskorištavanje potencijala svake od njih.

Konkretno, trasa obilaznice osmišljena je tako da prolazi pokraj smještajnih kapaciteta, OPG-ova, ugostiteljskih objekata i prodavaonica, pokraj izletničkih atrakcija, crkava, kapela, prirodnih posebnosti i sl.

Pošto je jedan od propisanih kriterija i sigurnost, projektnim zadatkom se cikloturistička trasa „smješta“ na prometnice i ostalu voznu infrastrukturu na kojoj je promet motornih vozila niskog intenziteta. Time se ujedno smanjuje potreba za gradnjom novih biciklističkih traka (staza), a što zahtijeva velike financijske izdatke.

Obilaznica od 80 kilometara

- S obzirom na to da smo pred završetkom ovog projektnog zadatka, odlučili smo se na svojevrsnu probnu vožnju dijelom buduće cikloturističke obilaznice (ukupna planirana duljina je 80 km). U vožnju su se uključili i članovi BBK Ivanščica, a pridružio se i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić. Sudionici su se složili da se trasa i sadržaji na njoj odlično uklapaju u biciklističku stazu u Planinarskom gradu, a dali su i korisne sugestije vezane oko održavanja – izvijestio je voditelj TZ-a Boris Jagetić Daraboš.

cikloturizam1.jpg

Idejno rješenje cikloturističke obilaznice temelj je za izradu prometno-tehničkog elaborata, a nakon toga će – plan je iduće godine – uslijediti postavljanje info ploča i putokaza, uređenje odmorišta i vidikovaca, označavanje servisnih punktova i drugih sadržaja nužnih za aktiviranje cikloturističke obilaznice, pri čemu će biti neophodno i uključivanje privatnog sektora.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci