Ivanec: Do 2022. u ceste i groblja više od 22,5 milijuna kuna novih ulaganja Foto: B. Težak

Ivanec: Do 2022. u ceste i groblja više od 22,5 milijuna kuna novih ulaganja

J.Š./Varaždinske vijesti | 29.10.2017. u 17:24h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Milorad Batinić i predstavnici gradskog Upravnog odjela za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša u ponedjeljak su, 23. listopada, u prostorijama Srednje škole Ivanec održali javnu prezentaciju Programa modernizacije nerazvrstanih cestana području grada za razdoblje 2018. – 2022. i Plana uređenja svih gradskih groblja, također za razdoblje 2018. – 2022.

Prezentaciji se odazvalo više od 80 građana, predsjednika i članova vijeća mjesnih odbora s područja cijelog grada Ivanca, pojedini županijski i više gradskih vijećnika, resorni pročelnici i svi gradski čelnici.

Otvarajući skup, gradonačelnik Batinić naglasio je da je ova prezentacija tek uvod u javnu raspravu koja će se održati od 25. listopada do 6. studenog. Radi se o programima i planovima modernizacije cesta i groblja te je pozvao sve građane da prouče nacrte spomenutih dokumenata i dostave Gradu svoje prijedloge i sugestije.

Naglašavajući da je predviđeni program modernizacije cesta do 2022. godine „težak“ oko 19,5 milijuna kuna, dok se potrebna ulaganja u uređenje groblja procjenjuju na 2,9 milijuna kuna, kazao je da Grad dio potrebnog novca namjerava namaknuti temeljem novog Zakona o lokalnoj (regionalnoj) samoupravi koji bi, ako ga usvoji Sabor, već od iduće godine Gradu Ivancu mogao donijeti znatan rast proračunskih prihoda.

U nastavku skupa, Program modernizacije ulica u naselju Ivanec i cesta u prigradskim naseljima 2018. – 2022. predstavio je savjetnik za komunalno gospodarstvo Stjepan Vincek.

Naglasio je da je ovim programom predviđena modernizacija blizu 30 kilometara nerazvrstanih cesta, od čega 16,5 kilometara u prigradskim naseljima (6,2 milijuna kuna) i 13,2 kilometara ulica u naselju Ivanec (13,3 milijuna kuna).

Voditeljica Odsjeka za komunalne poslove Jelena Cuković građane je informirala o prijedlogu Plana uređenja svih gradskih groblja. Za svako pojedino groblje iznijela je zaseban plan uređenja koji predviđa obnovu i rekonstrukciju objekata, izgradnju komunalne infrastrukture e hortikulturno uređenje površina. Najveći radovi u idućem petogodišnjem razdoblju predviđeni su na groblju Ivanec (1,47 milijuna kuna), gdje će se, među ostalim, izgraditi i nadstrešnica ispred grobne kuće radi zaštite građana od vrućine i padalina.

Detaljan nacrt programa modernizacije ulica i cesta (s planom po godinama, duljinom dionica i procjenom troškova) te plan uređenja groblja dostupni su na internetskim stranicama Grada Ivanca.

Nakon prezentacije uslijedila su brojna pitanja građana, prijedlozi, ali i kritične primjedbe na kvalitetu obavljenih radova u pojedinim ulicama i na prometnicama. Na sva pitanja odgovarao je gradonačelnik. Iz rasprave koja je trajala gotovo sat i pol naročito izdvajamo poziv gradonačelnika svim građanima da se uključe u odabir lokacije za uređenje javnog parkirališta kod groblja u Ivancu. Gradske službe ponudile su tri potencijalne lokacije, a građani su zamoljeni da se o njima očituju i da iznesu svoje prijedloge.

S obzirom na to da je modernizacija cesta i ulica tematika u interesu svih građana te da su upravo oni ti koji se prvi trebaju očitovati o potrebama naselja u kojima žive, gradonačelnik M. Batinić najavio je da će sazvati poseban sastanak s predsjednicima vijeća svih mjesnih odbora. Tom će im prilikom predstaviti i prijedlog modela financiranja kojim bi se na dulji rok osiguravalasredstva za modernizaciju i održavanje mjesnih prometnica, a koji bi zamijenio dosadašnji model sufinanciranja građana.