Ivanec: Do 2022. u ceste i groblja više od 22,5 milijuna kuna novih ulaganja

Ivanec: Do 2022. u ceste i groblja više od 22,5 milijuna kuna novih ulaganja Foto: B. Težak

Gradonačelnik Milorad Batinić i predstavnici gradskog Upravnog odjela za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša u ponedjeljak su, 23. listopada, u prostorijama Srednje škole Ivanec održali javnu prezentaciju Programa modernizacije nerazvrstanih cestana području grada za razdoblje 2018. – 2022. i Plana uređenja svih gradskih groblja, također za razdoblje 2018. – 2022.

Prezentaciji se odazvalo više od 80 građana, predsjednika i članova vijeća mjesnih odbora s područja cijelog grada Ivanca, pojedini županijski i više gradskih vijećnika, resorni pročelnici i svi gradski čelnici.

Otvarajući skup, gradonačelnik Batinić naglasio je da je ova prezentacija tek uvod u javnu raspravu koja će se održati od 25. listopada do 6. studenog. Radi se o programima i planovima modernizacije cesta i groblja te je pozvao sve građane da prouče nacrte spomenutih dokumenata i dostave Gradu svoje prijedloge i sugestije.

Naglašavajući da je predviđeni program modernizacije cesta do 2022. godine „težak“ oko 19,5 milijuna kuna, dok se potrebna ulaganja u uređenje groblja procjenjuju na 2,9 milijuna kuna, kazao je da Grad dio potrebnog novca namjerava namaknuti temeljem novog Zakona o lokalnoj (regionalnoj) samoupravi koji bi, ako ga usvoji Sabor, već od iduće godine Gradu Ivancu mogao donijeti znatan rast proračunskih prihoda.

U nastavku skupa, Program modernizacije ulica u naselju Ivanec i cesta u prigradskim naseljima 2018. – 2022. predstavio je savjetnik za komunalno gospodarstvo Stjepan Vincek.

Naglasio je da je ovim programom predviđena modernizacija blizu 30 kilometara nerazvrstanih cesta, od čega 16,5 kilometara u prigradskim naseljima (6,2 milijuna kuna) i 13,2 kilometara ulica u naselju Ivanec (13,3 milijuna kuna).

Voditeljica Odsjeka za komunalne poslove Jelena Cuković građane je informirala o prijedlogu Plana uređenja svih gradskih groblja. Za svako pojedino groblje iznijela je zaseban plan uređenja koji predviđa obnovu i rekonstrukciju objekata, izgradnju komunalne infrastrukture e hortikulturno uređenje površina. Najveći radovi u idućem petogodišnjem razdoblju predviđeni su na groblju Ivanec (1,47 milijuna kuna), gdje će se, među ostalim, izgraditi i nadstrešnica ispred grobne kuće radi zaštite građana od vrućine i padalina.

Detaljan nacrt programa modernizacije ulica i cesta (s planom po godinama, duljinom dionica i procjenom troškova) te plan uređenja groblja dostupni su na internetskim stranicama Grada Ivanca.

Nakon prezentacije uslijedila su brojna pitanja građana, prijedlozi, ali i kritične primjedbe na kvalitetu obavljenih radova u pojedinim ulicama i na prometnicama. Na sva pitanja odgovarao je gradonačelnik. Iz rasprave koja je trajala gotovo sat i pol naročito izdvajamo poziv gradonačelnika svim građanima da se uključe u odabir lokacije za uređenje javnog parkirališta kod groblja u Ivancu. Gradske službe ponudile su tri potencijalne lokacije, a građani su zamoljeni da se o njima očituju i da iznesu svoje prijedloge.

S obzirom na to da je modernizacija cesta i ulica tematika u interesu svih građana te da su upravo oni ti koji se prvi trebaju očitovati o potrebama naselja u kojima žive, gradonačelnik M. Batinić najavio je da će sazvati poseban sastanak s predsjednicima vijeća svih mjesnih odbora. Tom će im prilikom predstaviti i prijedlog modela financiranja kojim bi se na dulji rok osiguravalasredstva za modernizaciju i održavanje mjesnih prometnica, a koji bi zamijenio dosadašnji model sufinanciranja građana.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.