Ivanec: Definirane lokacije za prodaju u pokretnim trgovinama Foto: Grad Ivanec

Ivanec: Definirane lokacije za prodaju u pokretnim trgovinama

Varaždinske vijesti | 16.11.2015. u 12:02h | Objavljeno u Našim krajem

I dok su vijećnici Gradskog vijeća grada Ivanca jednoglasno podržali izvješća o polugodišnjem poslovanju gradskih ustanova (Dječjeg vrtića, Gradske knjižnice i Pučkog otvorenog učilišta) kao i više međusobno vezanih komunalnih odluka, pozicija i opozicija razišle su se kod donošenja polugodišnjeg izvješća o poslovanju gradskog proračuna.

Oporba je smatrala da 12,07 milijuna kuna prihoda koliko se od 1. siječnja do 30. lipnja slilo u proračun (što je 44 posto od godišnjeg plana) samo potvrđuje njen stav da su vladajući iz HNS-a, SDP-a i HSU-a proračun u startu loše postavili, a šef oporbe Vladimir Lacković (HDZ) spočitnuo je gradskom vodstvu da se planirani proračunski prihodi ne ostvaruju, da su izostale i očekivane državne potpore, da prikaz rashodnih stavki nije dovoljno transparentan te  da je proračun bio u funkciji proteklih parlamentarnih izbora.

Pročelnica za proračun i financije Maja Darabuš demantirala je Lackovićeve navode o navodnom nerealnom planiranju budžeta i o "raspršenosti" stavki vezanih uz subvencije te mu skrenula pažnju na činjenicu da je Gradu temelj planiranja Zakon o proračunu koji vrlo precizno propisuje način praćenja prihoda i rashoda. Naglasila je da su sastavni dijelovi proračuna već niz godina nepromijenjeni i prilikom njegova čitanja vrlo je lako povezati opći s posebnim dijelom proračuna. Što se tiče navodnog izostanka državnih potpora, naglasila je da su u proračunu prikazane samo one koje su stigle do kraja lipnja, dok su druge planirane pomoći odobrene, a neke su i stigle nakon tog datuma pa će se moći vidjeti u izvršenju proračuna za 12 mjeseci.

Osvrćući se na Lackovićeve kritike da je proračun bio u funkciji izbora, gradonačelnik Milorad Batinić podsjetio ga je da su najveći radovi vezani uz kapitalne investicije u društvenoj nadgradnji počeli u tjednu – poslije izbora, a riječ je o radovima na gradnji Muzeja planinarstva i rekonstrukciji kinodvorane, dok se radovi na postavljanju javne rasvjete uz nogostup od Vuglovca do Kaniže tek očekuju. U kontekstu izbora naveo je i par negativnih primjera s terena gdje pojedinci bliski pojedinim strankama čak nisu dopustili postavljanje autobusnih nadstrešnica, čime su oštetili vlastite sugrađane i učenike-putnike. Izvješće o izvršenju proračuna usvojeno je većinom glasova vijećnika HNS-a, SDP-a i HSU-a.

Više rasprave bilo je i o dopunjenoj odluci o trgovini na malo izvan prodavaonica, o kojoj se žargonski govori kao o odluci o putujućim trgovinama. Razlozi zbog kojih se išlo u izradu izmjena i dopuna postojeće odluke bili su zahtjevi pokretnih trgovaca, ali i Carinske inspekcije koja provodi nadzor nad prodajom izvan prodavaonica te Sekcije trgovaca pri Udruženju obrtnika u Ivancu koja se već niz godina žali na nelojalnu konkurenciju.

U postupku njene izrade maksimalno se vodilo računa o tome da se građanima, naročito starijoj populaciji te u mjestima u kojima ne posluju prodavaonice i u manjim raštrkanim zaselcima omogući nesmetana i redovita opskrba mješovitom robom. Nova odluka izglasana je većinom od 10 glasova prisutnih vijećnika vladajuće pozicije i uz četiri suzdržana glasa vijećnika oporbe.

Njome su preciznije određena pravila i uvjeti poslovanja pokretnih trgovina. Prije svega, prodaja će biti dopuštena isključivo na javnoj površini pogodnoj za zaustavljanje, u vlasništvu Grada Ivanca. Prodaja se ne dopušta uz državne i županijske ceste. Novom odlukom prodaja je dopuštena u 24 naselja na ukupno 87 lokacija.

Gradski vijećnici na sjednici su donijeli i novu Odluku o ugostiteljskoj djelatnosti te Odluku o izgradnji i upravljanju reciklažnim dvorištem građevinskog otpada koje će se urediti uz postojeće odlagalište komunalnog otpada u Jerovcu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci