Lana Husnjak: Varaždinske Toplice konačno dobivaju svoj interpretacijski centar

VV | 17.7.2023. u 15:00h | Objavljeno u Našim krajem

S Lanom Husnjak, direktoricom ureda Turističke zajednice Grada Varaždinskih Toplica razgovaramo o jubilarnom Aquafestu ali i novim projektima koje pripremaju u središtu zdravstvenog turizma kontinentalne Hrvatske.

Aquafest je postala najvažnija turistička manifestacija Varaždinskih Toplica, a ove je godine održan jubilarni 15. festival. S direktoricom ureda Turističke zajednica Varaždinskih Toplica Lanom Husnjak razgovarali smo o razvoju i značaju ovog festivala za turizam Varaždinskih Toplica, ali i o novim projektima kojima bi dodatno obogatili turističku ponudu, kao što je uređenje interpretacijskog centra u nekadašnjoj Pučkoj kupelji. Riječ je o prepoznatljivoj ciglenoj zgradi s kupolastim krovom, smještenoj odmah do ugostiteljskog objekta Bernarda. Grad Varaždinske Toplice još su u veljači ove godine prijavile projekt “Grad na termalnoj vodi Aquae Iasae - Varaždinske Toplice” na natječaj Ministarstva turizma te se uskoro očekuje objava rezultata, a u skopu tog velikog projekta predviđeno je i spomenuto preuređenje Pučke kupelji.

Kako je nastala ideja o Aquafestu i kako se kroz godine razvijala?

Iza nas je 15. Aquafest, festival koji se godinama razvija, zbog raznih okolnosti se i mijenjao ali njegova je srž od prvoga dana ista. Varaždinske Toplice su grad koji je nastao upravo zbog izvora ljekovite termalne vode te je ona okosnica njegova razvoja do danas. Obzirom da se taj magični izvor nalazi upravo na arheološkom lokalitetu iz starorimskih vremena, sljubljivanje vode i antike nametnulo se kao pravi put. Naša arheologinja i ravnateljica Zavičajnog muzeja, prof. Spomenka Vlahović napravila je istraživanje i znanstveni rad o rimskim dječjim igrama. One su se, kao projekt oživljene povijesti, nudile organiziranim grupama djece koja u velikom broju posjećuju našu destinaciju i to je dodatno osnažilo put festivala.

Koliko posjetitelja dolazi na festival i odakle sve dolaze?

Sustav mjerenja broja posjetitelja festivala kao takav ne postoji. Svi su programski sadržaji na otvorenom i besplatni su, a besplatan je i parking u čitavom gradu. No procjene, koje možemo dobiti, kazuju nam da festival iz godine u godinu bilježi rast. Posebno me veseli da je festival sve prepoznatljiviji van regionalnih okvira unatoč vrlo ograničavajućim financijskim i ljudskim resursima.

Toplice više nisu uspavani gradić, posljednjih se godina puno napravilo; obnovljene su bolnice, otvoreni su novi ugostiteljsko-turistički objekti. Što je dalje na redu, koje projekte Grad i TZ nastoje ostvariti i kroz koje financijske okvire?

Iza nas je nekoliko godina velikih investicija; od najvećeg projekta energetske obnove u RH, a to je obnova objekata u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, naše okosnice razvoja zdravstvenog turizma, do izgradnja Spinalnog centra koji će kroz visokokvalitetne prostore poliklinike, stacionara, dnevne bolnice i terapijskih prostora s modernom sofisticiranom opremom sigurno zadovoljiti potrebe moderne rehabilitacijske medicine 21. stoljeća.

Uskoro očekujemo i otvorenje privatnog termalnog hotela “Bernarda” koji će svojom ponudom i visokom razinom kvalitete pokriti ciljne skupine za koje do ovog trenutka nismo imali uvjete.

Kroz ITU mehanizam također će se napraviti značajan iskorak. S jedne strane, to je razvoj Centra kreativnih i kulturnih industrija koje čine gotovo 5% BDP-a u EU. Kroz ITU mehanizam očekujemo i kvalitetnu obnovu kao i interpretaciju i prezentaciju topličke kulturno-povijesne baštine, posebno zaštićene balneološke baštine po kojoj smo jedinstveni, a to su i tzv. šute i prališća, mjesta na kojima ljekovita termalna voda konstantno teče. Također, planiramo se približiti svojoj rijeci Bednji koja je neiskorišten resurs.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.