Idući tjedan počinju radovi na rekonstrukciji glavnog parka u Ivancu

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Idući tjedan počinju radovi na rekonstrukciji glavnog parka u Ivancu Foto: Grad Ivanec

Idući tjedan počinju radovi u glavnom gradskom parku u Ivancu, čime ujedno počinje provedba šireg projekta revitalizacije ivanečkih parkovnih površina koja će se u fazama odvijati ove i idućih godina.

Projekt rekonstrukcije parkova i zelenih zona, koji uključuje veliki park, Mali park i zelene zone u Arnoldovoj i Kumičićevoj ulici, izradio je Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog. Projekt sadržava ocjenu postojeće situacije u parkovima i zelenim zonama s procjenom zdravstvenog stanja svih stabala i grmova te rješenje novog krajobraznog uređenja. Njime je predviđeno i postavljanje moderne urbane opreme (klupe, koševi za smeće) te uređenje novih boravišnih zona za građane.

U ožujku ove godine ovaj projekt predstavljen je građanima na javnoj prezentaciji održanoj u prostorijama Srednje škole Ivanec. Tom su prilikom stručnjaci Šumarskog instituta i gradonačelnik Milorad Batinić građanima prezentirali sadašnje stanje parkovnih i zelenih površina, upoznali ih s potrebnim rekonstrukcijskim zahvatima, predstavili rješenja budućeg izgleda gradskog parka te odgovarali na pitanja građana. Projekt je bio i u javnoj raspravi na web stranicama, gdje su svi građani mogli uputiti svoje primjedbe i prijedloge.

U velikom parku sada je 150 stabala, pretežito starih i reprezentativnih. Prema ocjeni Instituta, većina ih je u dobrom zdravstvenom stanju, prvenstveno zato što je dio bolesnih stabala porušen prethodnih godina, a uklonjen je i dio stabala koja su teško stradala u velikom nevremenu u lipnju 2017. godine.

Zbog bolesti (centralne truleži), nametnika i lomova sada će se morati ukloniti 36 bolesnih i starih stabala, a među njima i drvored divljih kestena u Varaždinskoj ulici, prema Domu zdravlja. Kesteni su bolesni i stari i nema im spasa. Na mjesto posječenih kestena bit će zasađena srebrnolisna lipa. U parku će ukupno biti zasađeno 65 novih stabala. Isto tako, posjeći će se većina postojećeg, prekomjernog izraslog i pregustog grmlja i zamijeniti novim, primjerenijim.

Radove će izvesti tvrtka Cedrus Forest d.o.o. iz Čakovca, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 419.500 kuna. Nadzor nad radovima provodit će Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog.

U drugoj fazi nastavit će se i s ostalim predviđenim radovima – uredit će se šetnice, sagraditi primjerena javna rasvjeta, urediti sjenica te cijeli park opremiti novom urbanom opremom, kako je to i predviđeno cjelovitim projektom revitalizacije parka.

U narednim godinama slijede i aktivnosti na uređenju Malog parka te dijela parka u Arnoldovoj ulici, gdje je također opće zdravstveno stanje stabala nezadovoljavajuće te je stoga potrebna i obnova tih parkovnih površina.

ivanec_park_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.