Hrvoje Kovač u Portugalu predstavio lepoglavski rad s mladima

| 3.11.2021. u 08:20h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Portimão, grad na jugu Portugala proteklog je tjedna, od 26. do 29. listopada bio domaćin međunarodne konferencije „Democracy Reloading“. Među stotinjak prisutnih praktičara rada s mladima, aktivista, volontera, znanstvenika, stručnjaka i političara bio je i predsjednik lepoglavskog Gradskog vijeća, inače član i predstavnik hrvatskog tima na projektu, Hrvoje Kovač koji je na jednom panelu konferencije govorio o radu s mladima iz perspektive Lepoglave, ali i Republike Hrvatske.

- „Democracy Reloading“ dugoročni je projekt u formi strateškog partnerstva financiran iz programa Erasmus+ u kojem sudjeluje čak 17 nacionalnih agencija koje provode aktivnosti ovog najvećeg programa za projekte mladih u Europi. Sa svima njima smo protekle tri godine radili na inovativnim modelima i alatima koje jedinice lokalne i regionalne vlasti mogu koristiti kako bi uključile mlade u procese donošenja odluka. Iznimno mi je drago što su naša iskustva iz Lepoglave prepoznata od strane državne Agencije za mobilnost i programe Europske unije kao relevantna referentna točka zbog koje smo dio nacionalnog tima koji je radio na ovom projektu – kazao je Kovač.

Najavu panela možete pogledati OVDJE.

Dodaje Kovač kako je jedan od tih alata, kreiran za vrijeme implementacije projekta od sada dostupan i online, čijim korištenjem mladi, ali i službenici gradova i općina mogu istražiti, kako vlastitu spremnost za rad s mladima tako i primjere dobre prakse koji će im pomoći u kreiranju dobrih javnih politika za mlade.

- Taj se online alat temelji na skupu od 24 kompetencije za koje smatramo da su potrebne lokalnim ili regionalnim vlastima za dizajniranje, provedbu i evaluaciju uspješnih struktura i koncepata sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka – kaže Kovač i poziva zainteresirane da pogledaju, istraže i koriste spomenuti alat (toolkit) koji je dostupan na ovom linku: https://democracy-reloading.eu/

Konferencija, iako u hibridnom obliku, jer je dio sudionika bio prisutan online, kroz brojne je praktične primjere približila ulogu gradova i općina u razvoju lokalne demokracije kroz sudjelovanje mladih u donošenju odluka. Tom je prilikom naglašena važnost poboljšavanja relevantnih kompetencija gradova i općina kroz razmjenu praksi, znanja i vještina s drugima iz Europe jer je sudjelovanje mladih, ali prvenstveno svih građana neophodno za normalan i inkluzivan razvoj lokalnih zajednica.

Panel o aktivnostima gradova koji potiču sudjelovanje mladih možete pogledati OVDJE.

Galerija slika