Hrvatske ceste u prometnice na lepoglavskom području ulažu 29 milijuna kuna Foto: Krešimir Đurić

Hrvatske ceste u prometnice na lepoglavskom području ulažu 29 milijuna kuna

| 12.1.2018. u 16:01h | Objavljeno u Našim krajem

Alen Leverić, član Uprave Hrvatskih cesta, Stjepan Marković, voditelj Poslovne jedinice varaždinske ispostave Hrvatskih cesta i Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave, danas su obišli raskrižja na državnoj cesti D35 na kojima se završava projekt izgradnje javne rasvjete.

Riječ je o javnoj rasvjeti na pet raskrižja, čije su uređenje sufinancirale Hrvatske ceste i Grad Lepoglava, ukupne vrijednosti 900.000 kuna. Trenutno su još uvijek u probnom radu ukupno 64 kandelabera s najmodernijom LED rasvjetom, a slijedi tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole.

- Ceste život znače. Želimo omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i razvoj gospodarstva, a to se bez cesta ne može. Moramo reći da je Lepoglava u ovom trenutku svojevrsno "slijepo crijevo". Mi smo točno na polovici puta između dviju autocesta, Varaždina i Krapine. Kod gospodarskog ulaganja jedan od bitnih potencijala je lokacija, blizina cesta, mogućnost brzog pristupa, te u tom dijelu Lepoglava ima veliki problem. Nadamo se da ćemo naći razumijevanje Hrvatskih cesta i da se taj dio aktivnosti može riješiti izgradnjom brze ceste. S druge strane, za Lepoglavu je ovo od velikog značaja i zbog sigurnosti u prometu. Imamo dosta razvijenu građevinsku industriju, tu su asfaltna baza te dva kamenoloma u okružju, što sa sobom povlači problem prometovanja teških kamiona i velike brzine na našoj obilaznici te pitanje sigurnosti svih sudionika u prometu, a naročito naše djece. Stoga nam i cilj da još više podignemo razinu sigurnosti - istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Škvarić.

Dodao je kako ovakvi projekti velik utjecaj imaju i na razvoj turizma.

- Lepoglava ima bogato povijesno-kulturno naslijeđe, na što se nadovezuje razvoj turizma. Imamo lepoglavsku čipku, Ivančicu i Ravnu Goru, dolinu rijeke Bednje, nalazište ahata, pavlinski samostan i crkvu... Potencijal postoji, ali ne možemo ga razvijati ako je dolazak posjetitelja i turista otežan. Sve je to neminovno vezano uz razvoj prometnica - rekao je Škvarić.

- Ne želimo biti slijepo crijevo, želimo biti razvijeni kraj u koji ljudi rado dolaze, zato što to žele, a ne zato što moraju - našalio se za kraj Škvarić i zahvalio Hrvatskim cestama na ulaganjima na lepoglavskom području.

Alen Leverić govorio je o realiziranim i planiranim projektima investicijskog održavanja Hrvatskih cesta u razdoblju 2017. - 2021. godine, a složio se sa Škvarićem da se ceste grade zbog sigurnosti građana u prometu i gospodarske aktivnosti.

- Hrvatske ceste u Lepoglavi nikad dosad nisu uložile takav iznos. U mom mandatnom razdoblju u Lepoglavu ćemo uložiti gotovo 29 milijuna kuna. Od toga se osam milijuna odnosi na rekonstrukciju državne ceste DC74, odnosno Bednja-Lepoglava u dužini od 1,7 km. Početak radova će biti 2019. godine. Za rekonstrukciju ceste Lepoglava-Očura u dužini od gotovo 4 km planirano je 16 milijuna kuna, a počatak radova se očekuje po završetku sve potrebne dokumentacije 2020. godine. Smatram da je važno da se ti projekti i realiziraju. Moram reći da Hrvatske ceste financiraju i zimsko održavanje u Lepoglavi, za što će Grad ove godine od HC-a dobiti nešto više od 300.000 kuna. Svih ovih projekta ne bi bilo da ih gradonačelnik Škvarić i gospodin Marković godinama prije nisu planirali. To je bitno, jer se i infrastruktura gradi u skladu s vizijom razvoja grada - napomenuo je Leverić.

Osvrnuo se i na druge projekte Hrvatskih cesta u Varaždinskoj županiji.

- Osim u Lepoglavu, HC ulaže i više od 52 milijuna kuna u istočnu obilaznicu Novog Marofa. Usto, nedavno sam pozvao varaždinskog gradonačelnika da ozbiljno razgovaramo o "kućanskoj rampi" i projektu istočne obilaznice grada Varaždina. Tu  su i ostali projekti, kao što su brza cesta Đurmanec-Varaždin i razvoj kompletne prometne infrastrukture Varaždinske županije. Očekujem da to kvalitetno odradimo na svim razinama, jer su uključeni i Grad, MUP i HŽ. Što se tiče sigurnosti građana u prometu, u sljedećih godinu dana odradit će se velik dio poboljšanja rasvjete na pješačkim prijelazima na državnim cestama. Najviše me veseli da Europska unija financira rješavanje tzv. "crnih točaka", Hrvatske ceste u tom dijelu planiraju nekoliko važnih projekata zajedno s Fakultetom prometnih znanosti, a među njima je i raskrižje Međimurske i Koprivničke ulice u Varaždinu - najavio je Leverić.

Stjepan Marković je istaknuo da je suradnja Grada Lepoglave i Hrvatskih cesta dugotrajna, što je rezultiralo ovim projektima na lepoglavskom području.

- Bez obzira iz kojeg smjera dolazimo u Lepoglavu, državne ceste su visokog standarda, a da bi bile još bolje, pokušali smo riješiti i sigurnost na raskrižjima. Upravo stoga smo i sufinanciranjem Hrvatskih cesta i Grada Lepoglave krenuli u ovaj projekt rasvjete na raskrižjima te smo zajedno uložili gotovo 900.000 kuna. Započeli smo i projektiranje rekonstrukcije državne ceste Lepoglava-Očura, što bi zaokružilo i naš višegodišnji program pješačko-biciklističkog prometa na području grada Lepoglave. Također, gotovo svake godine u redovno održavanje državnih cesta na ovom području ulažemo oko 500.000 kuna - rekao je Marković.

- Usto, trebamo dovršiti još neke dijelove, kao što je spajanje biciklističkih staza s Ivancem i Očurom, odnosno do županijske granice. Dakle, ovim projektima doprinosimo programu ciklo-turizma ovog dijela Hrvatske - zaključio je Marković.

lepoglava-hrvatske_ceste_2.JPG

lepoglava-hrvatske_ceste_3.JPG

lepoglava-hrvatske_ceste_4.JPG

lepoglava-hrvatske_ceste_5.JPG

lepoglava-hrvatske_ceste_6.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci