Hoće li Ludbreg napokon krenuti u realizaciju projekta aglomeracije? Foto: Martin Novosel

Hoće li Ludbreg napokon krenuti u realizaciju projekta aglomeracije?

vv | 21.5.2024. u 12:15h | Objavljeno u Našim krajem

Nepostojanje cjelovitog sustava odvodnje i pročistača otpadnih voda, osim što je ekološki problem, posebice za rijeku Bednju gdje se otpadne vode ispuštaju, gospodarski je uteg i velika prepreka za industrijska ulaganja. U Gradu Ludbregu odavno su svjesni tog problema pa su zato prije mnogo godina već imali spreman projekt aglomeracije.

U međuvremenu je istekla građevinska dozvola pa se produživala, ažurirana je i projektna dokumentacija, ali do sad pozitivno rješenje nije stiglo. Upravo je pitanje aglomeracije često spominjano na sjednicama gradskog vijeća, a tako je bilo i na jučerašnjoj sjednici. Prema riječima gradonačelnik i saborskog zastupnika Dubravka Bilića, nada ipak postoji.

- Pitanje aglomeracije muči nas dugi niz godina. Ipak, vjerujem da se događa nešto dobro jer sam odmah prvog dana u Saboru imao priliku vidjeti odluku Hrvatskih voda, koja doduše je preliminarna, ali ušli smo na listu projekata odobrenih za financiranje. Mislim da je na listi ukupno 13 projekata, mi smo negdje na sredini, znači nismo najbolji, ali vjerujem kako će biti dovoljno novaca da se i naša aglomeracija realizira – pojasnio je Bilić.

Dodao je kako uskoro očekuje i potvrdu te odluke s obzirom da se radi o sredstvima Fonda za oporavak i vremena za realizaciju je malo.

- Nadam se da uskoro krećemo u realizaciju projekta koji će nas uistinu učiniti zelenim i ekološkim gradom, a ne jednim od najvećih zagađivača rijeke Bednje na sjeveru Hrvatske. Dodajmo kako su u projekt uključena sva ludbreška naselja te susjedne općine Martijanec i Sveti Đurđ. Vodovodna mreža izgradit će se tamo gdje je još nema, ali i cjeloviti sustav odvodnje koji će biti spojen na pročistač otpadnih voda, čija je izgradnja isto tako u planu. Predviđena vrijednost projekta je 63 milijuna eura, a ta će brojka sad vjerojatno biti i nešto veća.