Gradsko vijeće Ludbreg: U Apatiji će do kraja 2027. niknuti kompleks farme za tov pilića

vv | 19.12.2023. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Ludbreg u 2023. godini, jednoglasno se prihvatila ponuda tvrtke Perutnine Ptuj, koja će kupiti zemljište u poslovnoj zoni Apatija. Tamo će se graditi farma za tov pilića sa pratećim građevinama. Kompleks farme za tov pilića će se sastoji od planirane izgradnje zgrade za smještaj radnika, peradarnice za uzgoj pilića (10 komada), objekt za smještaj opreme za crpljenje vode, objekti oznake ,,S" - temelji za silose i silosi (10 komada) te spremište za uginule životinje.

Predviđeni kapacitet farme, koja se sastoji od 10 objekata za uzgoj pilića, je 370.000 pilića po turnusu, tj. 37.000 životnja po objektu u svakom turnusu. U toku godine predviđeno je cca. 6 ciklusa uzgoja pilića, a planirani broj zaposlenih na lokaciji bit će 10 radnika, dok je procijenjena visina ulaganja biti 12,5 milijuna eura te se planira staviti u pogon do kraja 2027. godine.

Vijećnici su donijeli i odluku o osnivanju ustanove regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – Lori. Projektom će se riješiti problem nedostatnih prostora za STEM obrazovanje i aktivnosti na području Ludbrega i Varaždinske županije, nepostojanje adekvatno opremljenih STEM učionica, manjak znanja i vještina učitelja, odgojno obrazovnih radnika i učenika u STEM području te smanjenih mogućnosti za učenike u postojećem osnovnoškolskom obrazovnom sustavu.

Problem će se riješiti na način da će se razviti sustav koji će se sastojati od stručno osposobljenih učitelja i drugih odgojno obrazovnih radnika ojačanih kapaciteta u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva, stvoriti će se podloga za razvoj individualiziranih programa temeljenih na potrebama učenika te uvesti metodika prijenosa znanja u neformalnom okruženju, tj. u modernim i adekvatno opremljenim STEM učionicama koje će biti prilagođene potrebama učenika. Kao rezultat aktivnosti ovog projekta je osnivanje Ustanove čiji je jedini osnivač Grad Ludbreg.

Ustanova će biti registrirana za djelatnosti neformalnog odgoja i obrazovanja, s naglaskom na promicanje STEM i STEAM područja, popularizaciju prirodnih predmeta i organizaciju seminara, kongresa i predavanja. Ustanova će svoje djelatnosti obavljati u novim, suvremenim i moderno opremljenim zgradama u sklopu kompleksa bivšeg Mlina u Kalničkoj ulici u Ludbregu, gdje će biti smještene prve Newton učionice u Hrvatskoj, građene i uređene po poznatom i popularnom norveškom modelu podučavanja.

Uz to su izglasane i izmjene i dopune u proračunu za 2024. godinu. Nakon što su na prethodnoj sjednici donijeli odluku o proračunu u iznosu od 9.554.344,37 eura. Nakon izmjena i dopuna, očekivani prihodi i rashodi za 2024. godinu iznosit će 9.546.332,83 eura. Također se glasalo o promjeni drugog potpredsjednika Gradskog vijeća, s dužnosti je razriješen Krešimir Horvat, koji je nedavno preuzeo funkciju direktora Lukoma, a njegovo mjesto će preuzeti Goran Križanić (HDZ).