Gradsko vijeće Ivkomu: Pokrenite aktivnosti za sanaciju i zatvaranje deponija Jerovec! Foto: B. Težak/Z. Stanko

Gradsko vijeće Ivkomu: Pokrenite aktivnosti za sanaciju i zatvaranje deponija Jerovec!

vv | 12.10.2024. u 12:01h | Objavljeno u Našim krajem

Temeljem prijedloga gradonačelnika Milorada Batinića, Gradsko vijeće Ivanec na tematskoj sjednici u četvrtak, 10. listopada, većinom glasova vijećnika donijelo Zaključak kojim tvrtki Ivkom d.d. Ivanec, koji upravlja odlagalištem komunalnog otpada Jerovec u vlasništvu Grada Ivanca, nalaže pokretanje svih potrebnih aktivnosti za konačnu sanaciju i zatvaranje deponija Jerovec.

Usvojenim zaključkom Ivkom je također zadužen da istraži mogućnosti odvoza i zbrinjavanja otpada sa cijelog svog uslužnog područja (gradovi Ivanec i Lepoglava te općine Maruševec, Bednja, Klenovnik i Donja Voća) na nova odlagališta s raspoloživim kapacitetom, na koja bi se otpad odvozio sve do početka rada RCGO Piškornica.

Jednako tako, Gradsko vijeće obvezalo je Ivkom da za vrijeme provedbe postupaka potrebnih za zatvaranje odlagališta osigura svu potrebnu dokumentaciju, opremu i građevine za kontinuirano obavljanje i pružanje usluge prikupljanja komunalnog otpada.

Za ovakav zaključak glasalo je 12 od ukupno 14 vijećnika koji su nazočili sjednici i to vijećnici Batinićevog NPS-a, HDZ-a, NS - Reformisti i jedan nezavisni vijećnik, dok su dva vijećnika SDP-a glasala protiv pokretanja aktivnosti za sanaciju i zatvaranje deponija Jerovec.

vijece7-101024.jpg

Batinić: Dosta smeća nakon 35 godina!

- Građani Jerovca u svom su dvorištu smeće trpjeli punih 35 godina! To je 35 godina smanjene kvalitete života i toga je dosta! Naši sugrađani nakon toliko godina zaslužuju normalan život - kazao je gradonačelnik Batinić te pozvao sve vijećnike da podrže aktivnosti koje idu za sanacijom i zatvaranjem odlagališta.

Glasovanju je prethodilo njegovo uvodno obrazloženje, u kome je dao iscrpan kronološki pregled cijele tematike vezane uz odlaganje komunalnog otpada u Jerovcu od 1989. do danas.

Također, podsjetio je i na pritiske inspekcije (u cilju prihvaćanja varaždinskog otpada) na Ivkom d.d. i njegovo poslovodstvo te pokrenute sudske postupke, koji ni do danas nisu završeni. I to unatoč tomu što je Ustavni sud pozitivno riješio ustavnu tužbu koju je podnio Grad Ivanec te ukinuo spornu točku Dinamike zatvaranja odlagališta otpada u Hrvatskoj, iako je resorno ministarstvo tvrdilo drukčije.

Osvrnuo se i na razgovore o tematici otpada u Jerovcu koje je od 2021. godine nadalje vodio sa svim ministrima u čijem je resoru bilo to pitanje (Ćorić, Filipović, Habijan) te kazao da je odmah nakon imenovanja zamolbu uputio i novoj ministrici zaštite okoliša Mariji Vučković, a koja se do danas Gradu i gradonačelniku nije udostojala ni očitovati na dopis. U osvrtu na aktivnosti oko pronalaženja novog odlagališta, naglasio da je, iako svaki grad i općina treba sama riješiti pitanje odlaganja svoga otpada, Ivkom u potrazi za novom lokacijom uključio i sve ostale JLS-ove bivše Općine Ivanec.

- Tu naročito želim istaknuti građane Grada Lepoglave i tamošnja dva gradska vijećnika koji su, uz protivljenje svoga Grada i gradonačelnika, sami organizirali peticiju i skupili 2.500 potpisa građana svoga područja protiv dovoza tuđeg otpada u Jerovec i pripajanja Ivkom voda varaždinskom Varkomu. To je jedinstven slučaj da je više od 50% biračkoga tijela toga JLS-a dalo potpis peticiji, uz istodobno protivljenje vodstva svoga Grada - ocijenio je Batinić.

vijece2-101024.jpg

Poskupljenje – nepopularna odluka

Posljedica zatvaranja odlagališta Jerovec i odvoza smeća na druge lokacije rezultirat će poskupljenjem usluge odvoza otpada.

- Poskupljenje je uvijek nepopularna odluka i toga smo svjesni. Prema sadašnjim projekcijama, odvoz bi mogao poskupjeti između 30 i 32%. Ali moramo znati i to da je našim sugrađanima u Jerovcu 35 godina smeća bilo dovoljno - poručio je gradonačelnik.Poskupljenja će uslijediti, ali neće biti ni blizu toga koliko bi bilo kad bismo smeće mogli već sada odvoziti u Piškornicu.

Odgovarajući na pitanja i dileme vijećnika  Batinić je kazao da se deponij može zatvoriti nakon što se njegovi kapaciteti popune i zato se i jest krenulo na vrijeme s pripremama njegova zatvaranja. Na imputiranja o kašnjenju, podsjetio je da od 2021. pokušava o tome razgovarati sa svim resornim ministrima i s Fondom za zaštitu okoliša. A oni nemaju rješenja zato što država, koja je to bila u obvezi to učiniti, od 2003. do dan danas nije riješila pitanje odlaganja otpada. Projekt Piškornice krenuo je još 2003., od tada je prošlo više od 20 godina, a da se stvar nije pomaknula s mrtve točke.

Što se tiče pretovarne stanice, ona će se urediti u krugu sadašnjeg deponija i za nju postoje raspoložive lokacije. Na njoj bi se dovezeni otpad pretovarivao u velike kamione te u roku 48 sati odvozio na novi deponij. Mještani Jerovca i dijela Dubrovca plaćali bi nižu cijenu odvoza otpada. Plan zatvaranja odlagališta će se donijeti i bit će transparentan. Za radnike Ivkoma, kazao je, ne treba se bojati, bez posla nitko neće ostati.

vijece6-101024.jpg

odlagaliste_jerovec_VV.jpg