Gradsko vijeće Ivanca reklo "ne" deponiranju tzv. varaždinskog smeća u Jerovcu

VV | 10.12.2021. u 16:34h | Objavljeno u Našim krajem

Gradsko vijeće Ivanec jučer je jednoglasno reklo “ne” odlaganju tzv. varaždinskog smeća u Jerovcu te svoj stav formaliziralo donošenjem Zaključka o utvrđivanju stava o osnovanom pravu građenja u svrhu sanacije odlagališta u Jerovcu. Riječ je o aktu kojim Gradsko vijeće faktički odbija bilo kakvu mogućnost za prihvaćanje i odlaganje otpada iz Varaždina i 14 okolnih JLS-ova na odlagalištu u Jerovcu.

- Nitko, uključujući i direktora Ivkoma d.d., nema dozvolu ni suglasnost da u Jerovcu digne rampu za ijednu kantu smeća koja nije s područja bivše općine Ivanec. Sve što bi bilo protivno tomu predstavljalo bi prekoračenje svrhe i opsega prava građenja (koje je Grad Ivanec na svojoj nekretnini izdao Ivkomu d.d.) i kršenje ugovornih odredbi - istaknuli su iz Grada Ivanca, dodavši kako brojni dokumenti potkrijepljuju njihov stav da nema pravne osnove za dovoz ičijeg otpada u Jerovec, osim iz gradova i općina bivše Općine Ivanec.

Ovakvim zaključkom, naglasili su, rampa na jerovečkom deponiju zapečaćena je za dovoz vanjskog otpada.

Donošenju zaključka prethodila je široka rasprava. Gradonačelnik Milorad Batinić vijećnike je informirao o “genezi problematike, o pritiscima koji se vrše na Grad i Ivkom za prihvaćanje vanjskog otpada, o prijavi koju su Grad Varaždin i Čistoća protiv Ivkoma podnijeli inspekciji, o rigoroznim kaznama izrečenim Ivkomu i njegovu direktoru, o ultimativno intoniranom pismu i zahtjevima koje je Grad Varaždin uputio Gradu Ivancu, o upućenoj žalbi na rješenje inspektora zaštite okoliša koju je Ministarstvo gospodarstva odbacilo te o pravnoj bitki koju Grad i Ivkom nastavljaju na Upravnom sudu RH”.

Batinić je na sjednici izvijestio gradske vijećnike o sastanku koji je 1. prosinca u Gradskoj vijećnici Ivanec održao s varaždinskim gradonačelnikom Nevenom Bosiljem, u čijoj su pratnji bili direktor Čistoće i pravna zastupnica Grada.

- Pozvao sam čelnika susjednog grada na sastanak u želji da ga iz prve ruke upoznam i informiram o trenutačnom stanju te o drugim aspektima ove tematike, jer je iz njegovih medijskih izjava bilo očito da o problematici Jerovca nije dovoljno informiran ili je pogrešno informiran. Iako sam očekivao da će to biti otvoren razgovor dva gradonačelnika, to na žalost, nije bilo tako. Od strane Grada Varaždina glavnu riječ vodila je odvjetnica, koja je na samom početku izjavila da su, s obziromna rješenja inspekcije i Ministarstva gospodarstva koje je odbacilo žalbu Ivkoma, na sastanak došli s uvjerenjem da ih zovem radi potpisivanja sporazuma o zbrinjavanju otpada iz Varaždina i 14 okolnih JLS-ova te da su sa sobom donijeli sporazum kojim su predvidjeli da im “uzmemo” 1.500 do 2.000 tona smeća – izvijestio je Batinić.

Batinić je kazao da je odvjetnica Grada Varaždina izjavila da dosadašnja sudska praksa u Hrvatskoj pokazuje da su se u sličnim slučajevima i drugi gradovi i općine bunili protiv smeća i pokretali postupke pred Upravnim sudom, ali da ih je on u pravilu odbacivao.

- Ono što nas je neugodno iznenadilo jest izjava odvjetnice da je u međuvremenu od Ministarstva gospodarstva zatraženo povećanje kapaciteta odlagališta u Jerovcu u cilju prihvata i dovoza tzv. varaždinskog otpada te da je u ministarstvu već u tijeku revizija s ciljem povećanja kapaciteta tamošnjeg deponija. To je nešto o čemu Grad Ivanec, kao vlasnik deponija, nije informiran. Stoga se postavlja pitanje je li na temu Jerovca održan neki novi sastanak u ministarstvu? Ako jest, tko ga je sazvao i tko je na njemu bio? Tko ima pravo tražiti da se u Jerovcu povećaju kapaciteti, a da se o tome Grad Ivanec ni ne pita? – pitao je Batinić.

Naglasio je da Jerovec nije rješenje za varaždinski otpad jer se time Ivanec i ostalih pet JLS-ova dovode u poziciju da za kratko vrijeme više neće imati kamo s vlastitim otpadom.

- Nažalost, odgovor predstavnika Grada Varaždina bio je: “Moramo štititi interese Grada Varaždina i ostalih JLS-ova jer oni nemaju definiran svoj deponij. Imamo ministarstvo kao krovnu instituciju i viši autoritet koji nam govori što trebamo raditi i po tomu i Grad Ivanec treba postupiti jer će u protivnim inspekcija i dalje nabijati kazne” – naveo je Batinić te istaknuo neprihvatljivim da Grad Varaždin inzistira na zaštiti interesa svojih građana nauštrb interesa građana Ivanca.

- Međutim, dok se s jedne strane pozivaju na pravo i na viši autoritet te ističu da smo pravna država čija se rješenja moraju poštivati, što da kažemo o “pravu” koje zastupa pravna zastupnica Grada Varaždina koja nam ponudila i opciju da se varaždinski otpad u Jerovcu odlaže iza leđa naših građana i to tako da se varaždinsko smeće pretovaruje u kamione Ivkoma?! Dakle, toliko o pravnoj državi – otkrio je ivanečki gradonačelnik te kazao da ga je neugodno iznenadio i pokušaj licitiranja po pitanju količina dovoza otpada koje su išle od 1.000 tona nadalje, a koje bi im, kako je naveo, otvorile opcije zbrinjavanja na drugim odlagalištima.

Batinić je istaknuo da je predstavnicima Varaždina jasno rečeno da Grad Ivanec ostaje pri svojim dosadašnjim očitovanjima i stavovima te da u Jerovcu neće dopustiti odlaganje ijedne kante smeća iz 15 JLS-ova Varaždinske županije, dodavši da je “neprihvatljiv omalovažavajući ton koji je odvjetnica izrazila spram stava građana Jerovca, koji kategorički odbijaju dovoz otpada i spremni su na javni bunt i građanske prosvjede”.

Batinić je predstavnike Varaždina obavijestio da protivljenje dovozu njihova otpada izražavaju i međustranačko vijeće i članovi Skupštine Ivkoma, no naveo je da su “gosti ostali pri svojem te izjavili da će ivanečko ‘ne’ pobijati svim pravnim sredstvima”.

Vijećnike je potom pozvao da podrže donošenje Zaključka o utvrđivanju stava o osnovanom pravu građenja u svrhu sanacije odlagališta Jerovec, kao dokumenta kojim najviše gradsko predstavničko tijelo dodatno potvrđuje i formalizira svoj stav prema statusu deponija u Jerovcu.