GRADSKO VIJEĆE IVANCA Kreće se s izmjenama i dopunama prostorno – planske dokumentacije

Varaždinske vijesti | 14.7.2023. u 13:35h | Objavljeno u Našim krajem

Održana je 29. sjednica Gradskog vijeća Ivanca. Sjednica je, na inicijativu zamjenika gradonačelnika Marka Friščića, započela minutom šutnje za preminulog profesora Marijana Kraša. Sve točke dnevnog reda izglasane su jednoglasno.

No, najviše rasprave među četrnaest vijećnika koji su prisustvovali srpanjskoj sjednici, izazvala je objedinjena rasprava o donošenju Odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog i Urbanističkog plana uređenja grada Ivanca te Odluke o izmjenama i dopunama Detaljnog plana uređenja zone užeg centra Ivanca, Odluke o pokretanju postupka stavljanja izvan snage Detaljnog plana uređenja površine sportsko – rekreacijske namjene „Jezera“ u Ivancu i Odluke o pokretanju postupka stavljanja izvan snage Detaljnog plana uređenja zone C-3 u Ivancu.

Obrazloženje navedenih odluka u svojem je izlaganju dao Marko Friščić, zamjenik gradonačelnika grada Ivanca.

-Prostorni planovi su povezani, jedna razina veže drugu. Što se tiče zone C3 postojeći Detaljni plan uređenja je ispunio svoju svrhu organizacije prostora, definiranja prometnih koridora i parcelacije te je zbog svoje razine detaljnosti postao prepreka za realizaciju nekoliko preostalih investicija u toj zoni. Isti problem se događa i u rubnim zonama užeg centra Ivanca, zbog čega se predlaže smanjenje obuhvata postojećeg Detaljnog plana uređenja – napominje Friščić.

Detaljno je razložio i Odluku o stavljanju izvan snage Detaljnog plana uređenja površine sportsko – rekreacijske namjene „Jezera“ u Ivancu.

U izlaganju ističe da je pitanje Sportskog centra Jezera zapravo priča koja traje već 40-ak godina i koja je naslijeđena u prostorno-planskoj dokumentaciji. Kako navodi, većina čestica u tom obuhvatu je od privatnih vlasnika te bi Grad Ivanec trebao značajna sredstva da se zemljište otkupi, a veliki problem predstavlja i konfiguracija terena te prometna dostupnost.

-Smatramo da je u svakom pogledu povoljnija lokacija za Sportski centar Ivanec u ovom trenutku Ivanuševec, što smo u nekoliko navrata i komunicirali prema javnosti. Podsjećam, prošle godine projekt smo i prijavili na javni poziv za izradu projektne dokumentacije. Neke radnje već su pokrenute, no koči nas u ovom trenutku potrebna izmjena prostorno – planske dokumentacije – zaključuje M. Friščić.

Važno je istaknuti da će se izmjene u Detaljnim planovima na odgovarajući način implementirati i kroz izmjene Urbanističkog plana uređenja grada Ivanca, uz najavljivano ublažavanje uvjeta izgradnje u vikend zonama, čime će se dati vjetar u leđa privatnim investicijama u turizmu.

Najveća novina u Prostornom planu je formiranje nove industrijske zone u zapadnom dijelu grada čime se zapravo kompenzira prostor koji je Grad Ivanec izgubio u postojećoj Industrijskoj zoni, a zbog zadnjih izmjena Prostornog plana Varaždinske županije.

U ime Kluba vijećnika HDZ-a, u raspravu su se o navedenim točkama uključili vijećnici Elvis Gotal i Ljudvek Cikač.

Vijećnik Gotal pokrenuo je pitanje studije izvodljivosti za utvrđivanje građevinskog područja između DC35 i željezničke pruge L201, jer ističe da je navedeno iznimno bitno zbog blizine ugljenokopa i jezera.

- Zona koju predviđamo prostornim planom bit će veća nego što su realne potrebe jer smo svjesni činjenice da će dio prostora zbog konfiguracije terena i blizine ugljenokopa biti neiskoristiv. Drugog prostora za širenje, nažalost, nemamo. Svakako će se prije formiranja zone odraditi sve potrebne studije i ispitivanja- odgovara Friščić.

Vijećnik Cikač pak se osvrnuo na stavljanja izvan snage površine sportsko – rekreacijske namjene Jezera.

-Pokušajmo stvari sagledati od 2010. godine. Naime, prostorne planove mijenjali smo već nekoliko puta, usklađivali smo ih, no ako su Jezera bila planirana za sportski centar stambena se izgradnja trebala ograničiti. Jezera su atraktivna oduvijek. Brine me da ćemo za nekoliko godina s takvim načinom zaključiti da ni Ivanuševec nije dobra lokacija – iznio je u svojem izlaganju Lj. Cikač.

-Nije se odustalo od rekreacijske namjene Jezera. U južnom dijelu zone i dalje je planiran prostor za šetnicu, park – šumu i ugostiteljski objekt. Promjena je jedino u lokaciji samog sportskog centra jer smatramo da imamo daleko veće izglede realizirati tu investiciju u zoni Ivanuševec. O ozbiljnosti te nakane govori i činjenica da smo nedavno odradili i geomehanička istraživanja na tom području. Projekt će svakako biti skup i dugotrajan te bez europskih sredstava nećemo moći realizirati sve sadržaje koje u sklopu njega planiramo, odnosno, koji su Ivancu potrebni – naglasio je M. Friščić.

U nastavku sjednice, jednoglasno su donesene i Odluke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi – groblje i javne zelene površine, status javnog dobra ukinut je, a temeljem potrebe i interesa građana, na tri čestice u katastarskim općinama Jerovec, Kaniža i Cerje Tužno.