Gradonačelnik Jenkač: Iako je proračun Grada u velikom plusu i dalje ćemo biti racionalni s novcem

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Gradonačelnik Jenkač: Iako je proračun Grada u velikom plusu i dalje ćemo biti racionalni s novcem Foto: Grad Novi Marof

Grad Novi Marof u prvoj je polovici 2019. godine ostvario 20,48 milijuna kuna prihoda i 15,32 milijuna kuna rashoda, što uz prošlogodišnji višak od 4,63 milijuna kuna, dovodi do trenutnog viška u proračunu od 9,78 milijuna. Takav je prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Novog Marofa usvojen na redovnoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u srijedu, 30 listopada.

Gradonačelnik Siniša Jenkač izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima budući da se radi o višku prihoda od gotovo 10 milijuna kuna.

- Možemo biti zadovoljni, ali i dalje se voditi racionalnim trošenjem proračunskih sredstava budući da se u gradu Novom Marofu zaista puno radi. Sve ono što možemo vlastitim sredstvima platiti to ćemo i napraviti kako se ne bi za pojedine investicije trebali kreditno zaduživati. Također, svaku priliku da osiguramo sredstva za određene projekte preko raznih natječaja i programa, bilo s nacionalne razine ili preko EU fondova, zasigurno ćemo iskoristiti - pojasnio je Jenkač nakon čega je izvješće prihvaćeno većinom glasova vijećnika.

Na dnevnom je redu novomarofskog Gradskog vijeća bilo i Polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine koje je dobilo potporu većine vijećnika. Spomenut je projekt rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića u Novom Marofu, koji je trenutno u tijeku, kao i energetska obnova postojeće zgrade vrtića. Dovršena je gradnja nove zgrade Centra za socijalu skrb Novi Marof te je ovih dana ustanova i preseljena, a završena je i energetska obnova Osnovne škole Novi Marof.

novi_marof_vijece_1.JPG

Spomenuta je i sanacija odlagališta neopasnog otpada Čret za koju slijedi provedba postupaka javne i jednostavne nabave te priprema dokumentacije za gradnju reciklažnog dvorišta, kao i izrada projektne dokumentacije i otkup zemljišta za gradnju groblja. Nastavlja se i gradnja javne rasvjete te radovi na nerazvrstanim cestama, među kojima je i sanacija klizišta u Podevčevu.

- Puno se toga radi na području Grada Novog Marofa, a investicije se mjere u desecima milijuna kuna. Nastojimo i uspijevamo značajna sredstava osigurati preko raznih programa bilo natječaja pojedinih ministarstava ili fondova Europske unije. Sve ovo što radimo je da našim sugrađanima pružamo što bolje standarde života, a radit ćemo to i dalje - kazao je Jenkač.

U nastavku sjednice usvojen je i prijedlog Odluke o nerazvrstanim cestama na području Grada. Novom se odlukom uređuje upravljanje, građenje, rekonstrukcija i održavanje nerazvrstanih cesta, vrsta, opseg i rokovi izvođenja radova redovitog i izvanrednog održavanja te kontrola i nadzor  tih radova.

- Donošenje ove Odluke od velikog je značaja za djelovanje Grada Novog Marofa. To će koristiti u planiranju održavanja i građenja nerazvrstanih cesta, njihove zaštite te evidentiranje onih koje nisu u katastru ili nije evidentirano njihovo stvarno stanje, a što je preduvjet za izgradnju komunalnih, vodnih, u što spada i Aglomeracija Novi Marof, energetskih i drugih građevina - pojasnio je Jenkač.

Na sjednici su usvojena izvješće o poslovanju trgovačkih društava i ustanova u 2018. godini kojima je Grad Novi Marof osnivač ili suvlasnik. Govoreći o njihovom poslovanju u prošloj godini istaknuto je da su sva društva i ustanove poslovala pozitivno što su vijećnici potvrdili jednoglasnim prihvaćanjem svih izvješća.

Na dnevnom redu bio je i prijedlog Natječaja o prodaji zemljišta u vlasništvu Grada Novog Marofa u Poduzetničkoj zoni kod Autobusnog kolodvora budući da postoji interes gospodarstvenika za kupnju zemljišta.

- S obzirom na iskazani interes i nastojanje Grada da se zemljište koristi u skladu s prostornom planom, odnosno da se realiziraju sadržaji srednjeg i malog poduzetništva, pripremljen je Natječaj. Prošle godine donijeli smo prostorni plan i definirali dvije nove zone i radimo na tome da zaokružimo cijelu priču - rekao je Jenkač.

Na sjednici Gradskog vijeća usvojen je i Prijedlog rješenja o imenovanju ravnateljice Dječjeg vrtića Novi Marof, kojom je na novi mandat od četiri godine imenovana dosadašnja ravnateljica Karolina Fotak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.