Gradonačelnik Batinić predlaže novi model sufinanciranja smještaja u vrtić za svu djecu

Varaždinske vijesti | 17.3.2024. u 15:40h | Objavljeno u Našim krajem

Za srijedu, 20. ožujka, sazvana je nova sjednica Gradskog vijeća Ivanec. Zbog hitnosti tematike, na dnevnom redu je, uz redoviti Aktualni sat, samo jedna točka, a to je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje predškolskog odgoja djece u dječjim vrtićima te usluge brige o djeci koje pružaju obrti dadilja.

Temeljem upita roditelja, razgovora i sastanaka s njima, prikupljanja podataka o ekonomskim cijenama privatnih vrtića i obrta dadilja te ažuriranja podataka o broju djece s područja grada Ivanca koja ih pohađaju, a čiji su se roditelji našli pogođenima znatnim povećanjem ekonomske cijene privatnih vrtića (dok se cijena gradskog nije povećala od 2019. godine), gradonačelnik Milorad Batinić vijećnicima će predložiti donošenje izmijenjene i dopunjene Odluke o sufinanciranju smještaja predškolske ustanove.

Namjera je da se njome ispravi nepravda i diskriminacija djece proizašla iz Odluke Vlade RH o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za pedagošku godinu 2023./2024. te kaos koji je izazvala u provedbi. Isto tako, da Grad Ivanec novim mjerilima sufinanciranja omogući svim roditeljima da smještaj svoga djeteta u predškolskoj ustanovi plaćaju podjednako, bez obzira na to pohađa li dijete gradski ili privatni vrtić na području grada Ivanca ili u susjednim sredinama ili je smješteno kod dadilja.

I nova odluka koncipirana je na način da Gradu Ivancu svako dijete vrijedi jednako, po načelu - ista cijena za isti program za roditelje s podjednakim primanjima.

Ako Gradsko vijeće usvoji prijedlog gradonačelnika, u tom slučaju bi se, sukladno predloženim novim mjerilima sufinanciranja, troškovi smještaja u vrtiće i kod dadilja obračunavali od 1. ožujka. A to znači da bi roditeljima računi, koji im stižu u travnju za ožujak, trebali biti osjetno manji.

Sjednica će početi u 18.30 sati.