Gradonačelnik Batinić Gradskom vijeću šalje prijedlog o pokretanju aktivnosti za zatvaranje i sanaciju deponija Jerovec

Varaždinske vijesti | 10.9.2024. u 13:29h | Objavljeno u Našim krajem

Od 665 punoljetnih građana mjesnih odbora Jerovec Gornji i Donji, na čije je adrese Grad Ivanec krajem lipnja preporučenom poštom poslao ankete s pitanjima o tome jesu li za zatvaranje ili nastavak rada odlagališta Jerovec do otvaranja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Piškornici, u gradsku upravu do kraja kolovoza vraćeno je 415 omotnica s ispunjenim anketama.

U anketi su se 303 građana izjasnila „za“ zatvaranje i sanaciju deponija, 107 „za“ nastavak odlaganja otpada do otvaranja Piškornice, a 5 anketa je nevažećih.

Za zatvaranje – 73% građana

S obzirom na to da čak 73% građana, koji su se odazvali anketiranju, smatra da odlagalište treba zatvoriti, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić će, kao što je to prethodno i najavio na svim sastancima s građanima Jerovca,Gradskom vijeću na donošenje poslati prijedlog o pokretanju aktivnosti i postupaka za zatvaranje i sanaciju deponija u Jerovcu.

Podsjećamo, svi kapaciteti odlagališta Jerovec koji su bili projektirani za odlaganje i za koje su izdane dozvole, popunit će se tijekom 2025. godine.

Budući da deponij u Jerovcu ima dozvole za rad do popunjavanja raspoloživih kapaciteta (što slijedi tijekom iduće godine) ili do otvaranja Piškornice (koja nije ni sagrađena ni otvorena), time se ispunjavaju zakonom propisani uvjeti za zatvaranje deponija, nakon čega treba uslijediti i njegova sanacija.

Država „za“ nastavak odlaganja otpada

S obzirom na to, potrebno je što prije donijeti odluku o budućem statusu odlagališta – ili ga zatvoriti, što je opcija koju zastupaju Grad i gradonačelnik Batinić, ili na njemu nastaviti odlagati otpad do maksimalnog iskorištenja kapaciteta, što je rješenje koje predlažu Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša.

Ovo znači da država predlaže da se na jerovečkom deponiju ponovno otvori već zatvorena i sanirana kazeta te da se na njoj smeće nastavi odlagati najmanje do 2028., kada se predviđa otvaranje Piškornice, a gdje bi se tada odlagao i otpad s područja grada Ivanca.

A nastavak odlaganja otpada opcija je protiv koje se snažno zalaže gradonačelnik Batinić, i to iz više razloga.

Bez jamstava za dovoz tuđeg smeća u Jerovec!

Prije svega, smatra da su građani Jerovca dosta trpjeli sva ograničenja i umanjenu kvalitetu života u blizini deponija te da ga konačno treba zatvoriti, sanirati i cijelu tu priču završiti.

Drugo, protivi se prijedloga države da se odlaganje otpada u Jerovcu nastavi sve do planiranog otvaranja Piškornice 2028.godine. Jer ako se zna da su aktivnosti oko njene gradnjepočele još 2003., dakle, prije više od 20 godina, a da gradnja do danas nije počela, temeljem dosadašnjih iskustava i tempa tko može garantirati da će to doista i biti 2028. godine?

- Drago mi je da velika većina građana Jerovca dijeli isti stav i istu želju, a to je zatvaranje i sanacija deponija. Na tome ću i dalje ustrajati, a u ispravnost takvog stava dodatno me uvjerava činjenica da država inzistira na nastavku odlaganja otpada u Jerovcu te da je sve projekte i dozvole za takvo rješenje spremna sufinancirati sa čak 90% sredstava. Međutim, istovremeno nisam dobio nikakvo pisano jamstvo da nam se u tom slučaju neće uvjetovati i dovoz tuđeg smeća u Jerovec! A s takvim smo se pritiscima već suočili, što i jest rezultiralo peticijom koju je potpisalo gotovo 10.000 građana – podsjetio je Batinić.

Preporuke Ivkomu d.d.

Prihvati li Gradsko vijeće Batinićev prijedlog, ono će Ivkomu d.d., tvrtki kojoj je dodijelilo pravo građenja u Jerovcu, predložiti pokretanje postupka za zatvaranje i sanaciju deponija te intenziviranje aktivnosti oko pronalaska novog deponija za odlaganje otpada s područja grada Ivanca.

Iako, slijedom zakonskih odredbi, svaki grad i općina ima obvezu sama za sebe riješiti problem zbrinjavanja otpada, Ivkomu d.d. preporučit će se da pregovore za pronalazak novog odlagališta vodi za cijelo svoje uslužno područje na kome sada zbrinjava otpad, tj. i za područje grada Lepoglave i općina Maruševec, Bednja, Klenovnik i Donja Voća.

Time, naglašava Batinić, Grad Ivanec iskazuje zahvalnost za izraženu količinu solidarnosti koju su mu kod potpisivanja peticije protiv dovoza tzv. varaždinskog smeća u Jerovec i protiv pripajanja vodovoda i Ivkom voda Ivanec varaždinskom Varkomu, iskazali građani ovih JLS-ova, a naročito građani Grada Lepoglave, koji su – na inicijativu tamošnja dva gradska vijećnika – prikupili 2.500 potpisa svojih građana.