Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Ratković: "Veliki i mali projekti za daljnji razvoj"

Napisao/la: VV -
Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Ratković: "Veliki i mali projekti za daljnji razvoj" Foto: Grad Varaždinske Toplice

Prijedlog Odluke o mjerama pomoći gospodarstvu i građanima s područja Grada Varaždinskih Toplica, izvješće o radu gradonačelnice za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2019. godine, kao i izvješće o radu davatelja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog, biorazgradivog i reciklabilnog komunalnog otpada na području grada za prošlu godinu, bile su neke od tema o kojima su toplički vijećnici raspravljali na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždinske Toplice u četvrtak.

Niz mjera zbog koronakrize

S ciljem pomoći, odnosno ublažavanja negativnih posljedica koje je epidemija bolesti COVID-19 imala za gospodarske subjekte i socijalni status građana, donijet je niz mjera, među kojima su oslobađanje poslovnih djelatnosti od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište za drugo tromjesečje ove godine, oslobađanje od poreza za korištenje javnih površina te plaćanja zakupnine za zakup poslovnih prostora u (su)vlasništvu Grada.
Vijećnici su donijeli i odluku da se zbog privremene obustave redovitog rada Dječjeg vrtića „Tratinčica“ Varaždinske Toplice roditelje/skrbnike čija djeca tijekom svibnja i lipnja neće boraviti u vrtiću u cijelosti oslobodi od obveze plaćanja naknade, dok će u dječjim vrtićima kojima Grad nije osnivač, Grad sudjelovati u sufinanciranju s 200,00 kuna po djetetu.
Podnoseći izvješće o svom radu u drugom polugodištu prošle godine, gradonačelnica Dragica Ratković istaknula je kako su ona, a po potrebi i njezin zamjenik, poduzeli niz aktivnosti zastupanja, upravljanja i predstavljanja Grada Varaždinskih Toplica, a u tom je razdoblju proveden niz projekata, s ciljem kvalitetnog usmjeravanja razvoja Grada u željenom pravcu.

vijece_4.JPG

– Strateški projekti jedinica lokalne i regionalne samouprave uvijek su najzvučniji, medijski se najviše prate, ali je izvjesno da kvaliteti života lokalne zajednice itekako doprinose i projekti manjeg značaja, bilo infrastrukturni, bilo soft projekti društvenog karaktera. Stoga smo se i mi, uz pažljivo planiranje strateških i višegodišnjih projekata koji će utjecati na usmjerenje razvoja grada, posvetili i onim manjim, ali itekako značajnim investicijama, planiranim prema potrebama i zahtjevima naših građana. Razmišljali smo, naravno, i o važnosti socijalnog aspekta, posebice u uvjetima nepovoljne demografske klime – istaknula je gradonačelnica Ratković te dodala da dobra komunikacija i suradnja svih dionika, uz uvažavanje potreba građana, predstavljaju preduvjet ostvarenja strateške vizije Grada.

Zašto ne odvajate otpad?

Kada je riječ o prikupljanju miješanog komunalnog, biorazgradivog i reciklabilnog komunalnog otpada, naglašeno je kako uvođenje sustava odvojenog prikupljanja dosad nije polučilo željene rezultate, uz napomenu da je u Varaždinskim Toplicama sustav odvojenog prikupljanja miješanog od ostalih vrsta komunalnog otpada uveden 2018., dok je reciklažno dvorište s radom počelo ove godine. Zaključeno je, stoga, da će se pravi podaci o uspješnosti sustava gospodarenja otpadom moći utvrditi tek ove godine. Nadzor nad nepropisnim odbacivanjem otpada u okoliš nastavit će se tijekom ove godine, a posebna će se pozornost obratiti na one koji odlažu građevinski otpad.
– Vrlo je važno djelovati na svijest svakog građanina, stoga ćemo i ove godine nastaviti s edukacijama o mogućnostima odvajanja otpada te odgovornog i učinkovitog gospodarenja otpadom. U proračunu smo planirali sredstva za tu svrhu, pa ćemo i u 2020. nastaviti provoditi aktivnosti potrebne za suzbijanje nepropisnog odbacivanja otpada – kazala je toplička gradonačelnica.
Na sjednici Gradskog vijeća odlučeno je i da će Grad Varaždinske Toplice snositi trošak povećanja cijene javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog, biorazgradivog i reciklabilnog komunalnog otpada na području Grada prema cjeniku trgovačkog društva Čistoća. Ujedno, vijećnici su prihvatili izvješće o radu varaždinske tvrtke Čistoća na području Varaždinskih Toplica tijekom prošle godine.
Prihvaćena je i odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u naselju Varaždinske Toplice, u sklopu projekta Izgradnja fitness parka.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.