Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Ratković: "Hvala građanima na odgovornom ponašanju"

Napisao/la: VV -
Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Ratković: "Hvala građanima na odgovornom ponašanju" Foto: Grad Varaždinske Toplice

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica prihvaćene su mjere pomoći gospodarstvu i građanima u posebnim okolnostima epidemije bolesti COVID-19. Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković ističe da će pomoći na jedini način na koji gradska uprava to može – odreći se prihoda koje poduzetnici s područja Grada uplaćuju u gradski proračun.

Nisu imali ni kune prihoda

– Situacija je teška. Ugostitelji, mali obrtnici, frizeri i kozmetičari bili su zatvoreni i nisu imali ni kune prihoda, a drugi poduzetnici s cijelog područja Varaždinskih Toplica imali su smanjene prihode. Ovom odlukom barem ćemo im malo pomoći – kaže Ratković.

Obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište oslobađaju se plaćanja u cijelosti ili djelomično za drugo tromjesečje 2020. godine, a za obveznike komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište, obvezu naknade za uređenje voda, kao potraživanja Hrvatskih voda, koje se obračunava i naplaćuje uz komunalnu naknadu, podmirit će Grad u cijelosti ili djelomično. U cijelosti se oslobađaju plaćanja oni koji su imali obustavljenu djelatnost i oni koji su zabilježili pad prihoda od najmanje 50%, a plaćanja polovice iznosa oslobađaju se oni koji su zabilježili pad prihoda od 20 % do 50 %.
Obveznicima plaćanja poreza na potrošnju isplatit će se novčana naknada u visini iznosa koji je svaki od obveznika, pojedinačno, do donošenja ove Odluke, uplatio s osnova poreza na potrošnju za siječanj i veljaču 2020. Tijekom čitave 2020. godine, Grad neće naplaćivati porez na korištenje javnih površina.

Obveznici plaćanja zakupnine za zakup poslovnih prostora u (su)vlasništvu Grada, oslobađaju se plaćanja za svibanj i lipanj 2020.

Za vrijeme privremene obustave redovitog rada Dječjeg vrtića „Tratinčica“ Varaždinske Toplice roditelji/skrbnici djece koja tijekom svibnja i lipnja neće boraviti u vrtiću niti koristiti usluge te ustanove ili će boraviti u vrtiću i koristiti njegove usluge kraće od 10 radnih dana tijekom kalendarskog mjeseca, oslobađaju se u cijelosti plaćanja naknade. Za djecu u vrtićima čiji osnivač nije Grad, sufinancirat će se po 200 kuna za dijete.

Roditelji/skrbnici djece u dječjim vrtićima, a koja će u svibnju i lipnju koristiti redoviti program predškolskog odgoja i obrazovanja u trajanju od 10 ili više radnih dana tijekom kalendarskog mjeseca, ostvaruju pravo na sufinanciranje od strane Grada Varaždinskih Toplica.

Roditelji/skrbnici djece korisnika usluga redovitog programa predškolskog odgoja i obrazovanja, a čija djeca koriste usluge vrtića zato što oba roditelja djeteta rade te nisu u mogućnosti organizirati rad od kuće, ostvaruju pravo i na dodatno sufinanciranje ekonomske cijene u iznosu od 100 kuna po djetetu.

Sve u cilju zaštite

Grad Varaždinske Toplice snosit će trošak povećanja cijene javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog komunalnog otpada i reciklabilnog komunalnog otpada.

Gradonačelnica Ratković zahvaljuje sugrađankama i sugrađanima na pridržavanju mjera.

– Zahvaljujem svim građanima s područja Varaždinskih Toplica koji su se držali svih propisanih mjera. Ništa ne znači trud svih uključenih u stožer ako se ljudi ne pridržavaju mjera. Zahvaljujem na disciplini i na razumijevanju. Možda se poneki put nije mogla dobiti propusnica, ali to je sve bilo u namjeri da se zaštite ljudi. Jako smo dobro prošli u prvom valu krize, zahvaljujući i odgovornom ponašanju građana Varaždinskih Toplica – poručuje Ratković.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.