Gradonačelnica Ratković: Cilj je smanjiti količinu otpada i osvijestiti građane o važnosti njegovog odvajanja!

Varaždinske vijesti | 1.2.2022. u 10:00h | Objavljeno u Našim krajem

Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada bila je jedna od točaka dnevnog reda prve ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica, održane u ponedjeljak.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili odluku o usluzi prikupljanja miješanog komunalnog otpada, biootpada, reciklabilnog komunalnog otpada i glomaznog otpada, koji se prikuplja jednom godišnje, te usluzi preuzimanja otpada u reciklažnom dvorištu i usluzi prijevoza i predaje otpada ovlaštenoj osobi.

Davatelj ovih javnih usluga na području Grada Varaždinskih Toplica je trgovačko društvo Čistoća d.o.o. iz Varaždina, a kako je pojasnila gradonačelnica Dragica Ratković, cijena obavezne minimalne javne usluge je jedinstvena i iznosi 75,55 kuna bez PDV-a za kućanstva i 68,03 kuna bez PDV-a za kategoriju korisnika koji nisu kućanstvo.

– Korisniku usluge koji kompostira biootpad cijena javne usluge umanjit će se za 16,71 kn bez PDV-a za sva obračunska razdoblja tijekom kojih kompostira biootpad. Cilj ove odluke je poticanje smanjenja količine otpada i osvješćivanje građana kako bi što više odvajali otpad i tako vodili brigu o okolišu – kazala je gradonačelnica.

Miješani komunalni otpad prikuplja se najmanje jedanput u dva tjedna, biootpad najmanje jednom tjedno, otpadni papir, karton i plastika najmanje jednom mjesečno, metal i staklo najmanje jednom u tri mjeseca, glomazni otpad najmanje jednom godišnje, a tekstil i problematični otpad u reciklažnom dvorištu na lokaciji Varaždinske Toplice, Duga ulica 66 b.

Sjednici je prisustvovao i novi pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Marko Jeličić koji je izrazivši nadu u dobru suradnju sa svim vijećnicima naglasio kako im cilj mora biti isti – zajednički rad za prosperitet Grada i osiguravanje što kvalitetnijeg života građana.

Gradonačelnica Ratković najavila je i nove projekte, a kako je naglasila, Grad Varaždinske Toplice nastavit će ih kandidirati na natječaje na kojima ispunjava uvjete. Također, na zadovoljstvo građana, ali i posjetitelja Varaždinskih Toplica, do kraja ove godine problem parkiranja trebao bi biti riješen.

Odlukom Gradskog vijeća Grad Varaždinske Toplice i Općina Velika Trnovitica potpisat će Sporazum o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom prema kojem će se na odlagalištu neopasnog otpada Johovača na području Općine Velika Trnovitica odlagati otpad s područja Grada Varaždinskih Toplica.

Na sjednici je usvojen i Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda, kojim su na području Grada Varaždinskih Toplica utvrđene moguće su ugroze prirodnih katastrofa – potresa, poplave, suše, olujnog i orkanskog nevremena, pijavice, snježnih oborina, poledice, tuče, mraza, ekstremnih vremenskih pojava – toplinskog vala, epidemije i pandemije te degradacije tla. Ovim Planom obrađene su mjere i postupci u slučaju suše, olujnog i orkanskog nevremena, snježne oborine, poledice, tuče i mraza. Naglašeno je da tijekom 2021. godine nije bilo proglašenja elementarne nepogode niti od jedne od navedenih ugroza koje se obrađuju ovim Planom.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci