GRAĐANI PROTIV KAMENOLOMA "Ne želimo da Željeznica postane nova Očura - Očura je mrtva"

| 27.7.2022. u 22:05h | Objavljeno u Našim krajem

Večeras je u društvenom domu Ivanečke Željeznice održana žustra rasprava na Zboru građana oko problematike otvaranja kamenoloma i eksploatacije tehničko-građevnog kamena "Siljevec", koji se planira u susjednoj općini Budinščina u Krapinsko-zagorskoj županiji, no nadomak domova stanovnika Varaždinske županije - Željeznice i Ivanečke Željeznice, samo kilometar udaljenom od prvih kuća. Na Zboru su su sudjelovali gradonačelnik Ivanca Mlorad Batinić, zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, predstavnici mjesnih odbora kao i brojni građani Ivanečke Željeznice i Željeznice, ali i mnogih okolnih mjesta.

siljevec_TP.jpg

Ivanečki gradonačelnik tvrdi da su za gradnju kamenoloma saznali tek 21. travnja ove godine, nakon upita stanovnice Ivanečke Željeznice.

- Nije na administrativnom području Grada Ivanca i nitko nas o tome nije obavijestio niti nas treba. Da smo prije znali što se događa, prije bismo reagirali te organizirali zbor građana - rekao je Batinić, na što je jedan mještanin ustvrdio kako nisu reagirali od travnja kad je upit upućen, do srpnja ove godine.

"U istražnim radovima nikada se ne pita ni lokalnu upravu ni stanovništvo, takva je, nažalost, procedura", objasnio je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

-  Gradska uprava mora provjeriti sve navode. Ne želimo izlaziti van s onime što se ne zna i nije provjereno - odgovorio je gradonačelnik i dodao:

- Treba poslati jasnu poruku - nitko se ne smije oglušiti na volju građana. U istražnim radovima nikada se ne pita ni lokalnu upravu ni stanovništvo, takva je, nažalost, procedura.

Građani su rezignirani jer ih nitko ništa nije pitao i nitko ih, kako kažu, ni dalje ništa ne pita. Boje se da su stavljeni pred gotov čin.

"Prepušteni smo sami sebi i bregima"

- Situacija je jasna - to je projekt državne razine i lokalna samouprava nema utjecaja na to. Prepušteni smo sami sebi i bregima - ustvrdio je mještanin Dejan Vidaček, pitavši se kako je tako velik projekt prošao ispod radara i Grada i Županije, dodavši da ne vjeruje kako nitko nije znao za projekt takve vrijednosti.

Vijećnik Nikola Sedlar istaknuo je kako je potrebno zauzeti stav da kamenolom tu ne može biti.

Umirovljeni profesor iz Zagreba prije nekoliko godina doselio se sa suprugom u Željeznicu. "Godinu dana nakon radnog vijeka tražili smo gdje ćemo biti, dok nismo otkrili Željezncu. Bila bi grehota kad bi od našeg susjeda djeca otišla u Irsku zbog gradnje kamenoloma", poručio je.

- Zašto se kamenolom forsira? Očura se zatvara, Ljubeščica isto... Vozite li se od Lepoglave prema Očuri, vidite da tamo života više nema. Kad krene kamenolom, cijela Željeznica se može početi pakirati - ustvrdio je Sedlar.

Sa Sedlarom i usporedbom Željeznice s Očurom, u kojoj su trenutačno dva kamenoloma, složio se i Ljudvek Cikač.

- Istina je što je Sedlar rekao, Očura je mrtva. Ne želimo kamenolom u Željeznici - poručio je.

Na kraju Foruma građana zaključak je jasan - ni mještani ni lokalni političari ne žele kamenolom u Željeznici.