Građani Lepoglave i okolnih mjesta o pitanju vode mogu samo na referendum u svome gradu ili općini

VV | 28.1.2022. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

Pitanja o kojima će se izjašnjavati na prvom lokalnom referendumu u Ivancu u nedjelju, 20. veljače, u fokusu su interesa građana ne samo administrativnog područja grada Ivanca, već su to teme koje su na noge podigle i javnost okolnih JLS-ova, prvenstveno grada Lepoglave i okolnih općina čija se naselja nalaze na uslužnom području Ivkom-voda.

Temeljem Odluke koju je jednoglasno donijelo Gradsko vijeće Ivanca, građani su pozvani da na predstojećem referendumu zaokruže PROTIV pripajanja ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda d.o.o. Varkomu d.d. Varaždin te PROTIV dovoza i odlaganja tzv. varaždinskog otpada (Varaždin i 12 okolnih JLS-ova) na odlagalište u Jerovcu.

Uz gradonačelnika Milorada Batinića, koji je najglasniji i najeksponiraniji u svom protivljenju navedenim opcijama, stalo je i Gradsko vijeće te osobito, građani. Među građanima doslovce „vrije“. Ne samo da su revoltirani odlukom HDZ-ova ministra Tomislava Ćorića o dovozu tzv. varaždinskog otpada u Jerovec, već su izrazito negativno nastrojeni
prema Varkomu kao preuzimatelju uslužnog područja Ivkom-voda, to više što bi Uredbom Vlade RH („jednim potezom pera“, kako ističu) trebala „ući“ i imovina Ivkom-voda vrijedna gotovo 100 milijuna kuna.

I dok u javnosti traje široka rasprava preko društvenih mreža, a koplja o toj tematici vrlo se žestoko lome i u pojedinim susjednim JLS-ovima, Grad Ivanec provodi intenzivne pripreme za provedbu referenduma.

U vezi s time već je objavio upute građanima o tome gdje će, kada i kako moći glasovati i očitovati svoj stav i volju na postavljena referendumska pitanja, uz naglasak da se referendum provodi po istim pravilima kao što se provode i izbori.

Dakle, glasovanje će 20. veljače biti organizirano na istim mjestima i u istim prostorima na kojima se obavljaju redoviti izbori. Glasovat će se od 7 do 19 sati, a izbore će provoditi nadležno gradsko izborno povjerenstvo i odbori za provedbu glasovanja. Grad je već objavio i poziv svim zainteresiranim građanima da se putem prijavnog obrasca (dostupan je na gradskoj stranici) prijave za rad u odborima.

Kako će glasovati bolesni i građani u samoizolaciji?
Odgovarajući na brojna pitanja građana koja joj stižu u vezi referenduma, gradska uprava je objavila i upute o tome kako će moći glasovati bolesni i nemoćni građani te oni kojima je izrečena mjera samoizolacije, a koji ne mogu pristupiti glasačkom mjestu. U takvim slučajevima, poručuju iz Grada, građani se trebaju javiti gradskom izbornom povjerenstvu ili odboru za provedbu referenduma (kojemu pripadaju prema svom mjestu prebivališta) najkasnije do 12 sati na dan održavanja referenduma. Članovi odbora u tom slučaju će doći do njihove kuće/stana te preuzeti listić (u zatvorenoj kuverti) na kome će izraziti svoju volju – ZA ili PROTIV.

Što se tiče građana koji rade u inozemstvu ili u drugim, udaljenijim mjestima u Hrvatskoj, Zakonom nije predviđena mogućnost glasovanja izvan JLS-a. Dakle, oni bi na dan referenduma trebali biti kod kuće.

U gradsku upravu pristiže i puno pitanja o tome mogu li na referendumu koji će se provoditi na području grada Ivanca glasovati i građani s područja grada Lepoglave te okolnih općina čija su naselja na uslužnom području Ivkom-voda.

- Na žalost, ne, iako bismo voljeli da se pridruže - ističu u gradskoj upravi Ivanec.

Temeljem zakonskih odredbi, Gradsko vijeće Ivanec može donijeti odluku o održavanju referenduma samo za svoje administrativno područje pa se tako aktualna odluka odnosi samo na područje Grada Ivanca.

- Odluke o tome da se referendum održi i na području Grada Lepoglave te općina Bednja, Klenovnik, Maruševec i Donja Voća mogu donijeti isključivo njihova gradska, odnosno općinska vijeća - poručuju iz Grada Ivanca.