Grad Varaždinske Toplice sufinancirat će energetsku obnovu obiteljskih kuća Foto: Grad Varaždinske Toplice

Grad Varaždinske Toplice sufinancirat će energetsku obnovu obiteljskih kuća

Varaždinske vijesti | 9.7.2020. u 15:00h | Objavljeno u Našim krajem

Godišnjim izvještajem o izvršenju proračuna Grada Varaždinske Toplice za 2019. godinu utvrđen je višak prihoda za prijenos u iduće razdoblje u iznosu od 2,08 milijuna kuna, a sastoji se od viška prihoda Grada od 2,02 milijuna, viška prihoda Dječjeg vrtića „Tratinčica“ Varaždinske Toplice od nešto više od 45 tisuća kuna te viška Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice od oko 7,5 tisuća kuna.

Rečeno je to na sjednici Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica, na kojoj je izglasan i prvi rebalans proračuna za 2020. godinu. Izmjenama se proračun smanjuje za 2,6 milijuna na prihodovnoj strani te za 564 tisuće kuna na rashodovnoj, što s razlikom iz prethodnih godina dovodi do izbalansiranih prihoda i rashoda. Do smanjenja visine proračuna dolazi prije svega, zbog smanjenih prihoda s osnova prireza i poreza, kao posljedica državnih mjera pomoći gospodarstvu u prvoj polovici godine.

Na sjednici Gradskog vijeća utvrđeno je i da će se prihod sredstava šumskog doprinosa za 2020. godinu planiran u visini 150.000 kuna, utrošiti u svrhu izgradnje komunalne infrastrukture, a prema Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području grada Varaždinskih Toplica za 2020. godinu.

Osim toga, izglasane su i izmjene i dopune programa javnih potreba Grada Varaždinskih Toplica u 2020. godini, za koji će Grad izdvojiti 7,2 milijuna kuna. Što se tiče programa održavanja komunalne infrastrukture predviđeno je 2,7 milijuna, a za program građenja 13,5 milijuna kuna.

Prihvaćena su i izvješća o izvršenju programa građenja komunalne infrastrukture za 2019 godinu, kao i programa održavanja komunalne infrastrukture.

Na sjednici je odlučeno i kako će Grad Varaždinske Toplice sufinancirati energetsku obnovu obiteljskih kuća s područja grada, a koje će ostvariti pravo na sufinanciranje prema javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sufinanciranje Grada bit će 10% od ukupnog iznosa opravdanih troškova. Ovom mjerom, Grad Varaždinske Toplice želi potaknuti građane na pripremu dokumentacije i prijavu na raspisani poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji iz svojih sredstava sufinancira do 60% opravdanih troškova projekata energetske obnove. Tako će građanima koji će ostvariti pravo na sufinanciranje od strane Fonda, izvedba projekta biti dodatno olakšana i udjelom Grada Varaždinskih Toplica.