Grad Novi Marof nastavlja s isplatama naknada za novorođenčad

MGA/VV | 23.7.2020. u 20:25h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Novi Marof nastavlja s isplatama novčanih naknada za novorođenčad, no zbog privremene situacije s Covidom-19 ne održava se prijem, već se novac uplaćuje roditeljima na račun.

Prvi prijem za novorođenu djecu u 2020. godini održan je u ožujku, a ukupno 56.000 kuna izdvojeno je za 31 novorođenče. Ujedno je to bila i posljednja takva podjela jer je već iduća, ona u svibnju, održana online, odnosno uplatom naknada na račun roditelja. Tada je za 14 djece isplaćeno 24.000 kuna.

U utorak, 21. srpnja održana je još jedna podjela naknada i to za 23 djece. Grad Novi Marof ovog je puta na račune roditelja uplatio ukupno 45.000 kuna, a posebno je vrijedno spomenuti jednu obitelj u kojoj je rođeno deveto dijete za koje je isplaćeno 9.000 kuna.

- Nažalost, zbog situacije s koronavirusom koja je posljednjih mjeseci promijenila naše živote, nismo u mogućnosti organizirati tradicionalni prijem za novorođenu djecu. Takvi su susreti bili prilika da roditelje informiramo o aktualnostima te o svemu što Grad čini za najmlađe. No vjerujemo da će i za to biti prilike, a naknade smo odlučili isplatiti roditeljima direktno na račune – rekao je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Grad Novi Marof za prvo dijete daje tisuću kuna, za drugo dvije tisuće, a za svako sljedeće po tisuću više. Prošle je godine za 112 beba iz gradskog proračuna izdvojeno 217.000 kuna. Grad najmlađe stanovnike podupire i tijekom odrastanja kroz sufinanciranje dječjeg vrtića, tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, kroz stipendije za deficitarna zanimanja tijekom srednje škole te kroz stipendije za studente.

Označeno u