Grad Ludbreg: Javite se za priključenje na širokopojasni internet

| 10.1.2023. u 11:23h | Objavljeno u Našim krajem

Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Ludbrega i općina Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec, čime će za utvrđenih 7.741 “bijelih” adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu. Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

– Hrvatski telekom zajedno s partnerima, u ovom slučaju gradom i općinama pokrenuli smo izgradnju optičke pristupne mreže. Riječ je o projektu koji je dijelom sufinanciran od strane Europske unije. To je jedan od prvih projekata takvog tipa koji je došao u realizaciju na području Republike Hrvatske i uistinu se ponosimo tom činjenicom. Zahvalni smo prije svega na našim partnerima iz lokalnih samouprava koji su s nama od početka ovog projekta, pružaju nam podršku i stvarno se osjećamo dobrodošli na području na kojem gradimo – rekao je Marijan Matvijev iz Hrvatskog telekoma te dodao kako grade optičku pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine od 100Mbit/s pa na više.

– To je i svojevrsna podloga za budućnost, odnosno ulaže se u razvoj koji je u nekakvom desetogodišnjem, a možda i dužem planu. Prije svega radimo okosnice mreže, od samih centrala pa do korisnika. Radimo postavljenje pristupnih čvorova koje ćete vidjeti u vidu vanjskih uličnih kabineta, a to su nove centrale iz kojih puštamo priključenja ovisno o tome kada ćemo dobivati korisničke zahtjeve. Od tih kabineta gradimo mrežu kroz svaku ulicu i pripremamo okosnicu mreže za buduće priključke. Ono što želimo potaknuti kod samih stanovnika jest da nam se jave ukoliko žele da im napravimo priključke. Mi u sklopu ovog projekta radimo mrežu, ali i same priključke do objekata. Važno je naglasiti da su priključci u potpunosti besplatni za same korisnike. U ovom trenu ne trebate sklapat nikakve ugovore o uslugama nego mi samo radimo priključak, odnosno infrastrukturu. To znači da dolazimo s kablom na objekat, stavimo priključnu kutiju za budućnost i ukoliko ćete biti zainteresirani za korištenje usluge bilo sada ili za dvije godine, daljnjoj budućnosti, onda sa svojim operatorom sklapate ugovor za uslugu iz portfelja koji on nudi – objašnjava Matvijev i dodaje kako su prva uključenja već odrađena.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na Ludbrega i susjednih općina više od 35 milijuna kuna. Hrvatski Telekom će investirati više od 21 milijun kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, gotovo 14 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

– Odlučili smo se za model u kojem javno-privatni partner, u ovom slučaju Hrvatski Telekom, investira u mrežu jedan dio europskih novaca, a ostatak osigurava vlastitim sredstvima, gradi optičku mrežu do svakog korisnika, odnosno do svakog kućanstva i svi građani na području bivše općine Ludbreg bi uskoro trebali imati širokopojasni internet neograničene brzine. Demokratiziramo i otvaramo jednake prilike svima da sudjeluju u digitalnim sadržajima i digitalnom gospodarstvu koje sve više zauzima prostora ne samo u Europi nego u cijelome svijetu. Nije to samo igranje igrica, programiranje igrica, razvijanje aplikacija nego se jednostavno život seli u taj digitalni dio. To znači da ćemo uskoro moći potpuno integrirati javnu upravu u digitalni svijet, moći ćete integrirati radio, televiziju, lokalnu televiziju, nekakve lokalne sadržaje. Smatram da ćemo na taj način biti puno dostupniji i kao zajednica upravo na temelju digitalizacije postati demokratičniji jer nam ona olakšava međusobnu komunikaciju – rekao je gradonačelnik Bilić.

*Stanovnici s područja obuhvata Projekta koji su zainteresirani za izvedbu priključka na vlastitom objektu mogu se javiti na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Označeno u