Grad Lepoglava uputio važnu obavijest vlasnicima pasa - neodgovornima novčane kazne! Foto: unsplash/ilustracija

Grad Lepoglava uputio važnu obavijest vlasnicima pasa - neodgovornima novčane kazne!

vv | 1.2.2023. u 10:33h | Objavljeno u Našim krajem

Obavještavaju se vlasnici pasa s područja Grada Lepoglave da su u obvezi postupati u skladu s odredbama Zakona o veterinarstvu i Zakona o zaštiti životinja da psa moraju označiti mikročipom najkasnije 90 dana od dana štenjenja i upisati kod veterinara  u Upisnik kućnih ljubimaca.

Posjednik je obvezan prijaviti nabavu psa, odnosno odjaviti psa u slučaju svakog gubitka posjeda životinje (nestanka, prodaje, darovanja, uginuća) u roku od 14 dana od nastalog događaja.

Nalazak zalutalog psa te njegovo zadržavanje u kućanstvu, posjednik  je dužan prijaviti u roku 3 dana veterinarskoj stanici ili komunalnom redarstvu Grada Lepoglave.

Obvezuju se posjednici pasa da su dužni brinuti se za životinje te ih držati pod nadzorom i kontrolom razmnožavanja.

Grad sufinancira troškove sterilizacije i kastracije pasa i mačaka

Napominje se da Grad Lepoglava sufinancira troškove sterilizacije i kastracije pasa i mačaka na području grada Lepoglave u visini 50 % ukupne cijene.

Vlasnici pasa koji su prije posjedovali psa a nisu ga odjavili iz veterinarske evidencije, mole se da odjavu učine kod veterinara u što kraćem roku.

Za neodgovorne vlasnike-posjednike životinja koji se ne pridržavaju navedenog propisane su novčane kazne kao i troškovi veterinarske službe.