Grad Lepoglava: Krenule pripreme za projekt energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici

MGA/Varaždinske vijesti | 26.7.2019. u 12:10h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Sastankom održanim u Višnjici, na kojem su sudjelovali gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Višnjica predvođeni predsjednikom Goranom Hočuršćakom te predstavnici konzultanata, započelo se s pripremom projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici.

Na sastanku je potvrđena odluka da se ove godine pokrene navedeni projekt koji je već ranije, dogovorom između Grada Lepoglave i DVD-a Višnjica, uvršten u program razvoja vatrogastva na području Grada Lepoglave.

- Ovaj projekt nastavak je kontinuiranog ulaganja Grada Lepoglave u vatrogastvo na gradskom području. Uz znatna ulaganja u vatrogasnu opremu, prije svega u nabavku vatrogasnih vozila, veliki smo naglasak stavili i na izgradnju i uređenje vatrogasne infrastrukture odnosno vatrogasnih domova. Ove je godine dobivena građevinska dozvola za izgradnju vatrogasnog centra u Lepoglavi, a također planiramo ishoditi i građevinsku dozvolu za izgradnju društveno-vatrogasnog doma u Kamenici. Ako do kraja ove godine bude otvoren natječaj za energetsku obnovu društvenih zgrada, u planu nam je na taj natječaj prijaviti projekt energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za čiju su pripremu, koja upravo kreće, osigurana sredstva u ovogodišnjem proračunu – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić dodajući da je i prijašnjih godina Grad Lepoglava financijski podupirao određene zahvate na uređenju i sanaciji vatrogasnog doma u Višnjici. No, ovaj će projekt, rekao je, biti kruna ulaganja koja će omogućiti da se dobije jedan potpuno funkcionalan objekt važan i za razvoj Višnjice općenito.

Nositelj projekta u okviru kojeg se planira izraditi vanjska toplinska ovojnica objekta, ugraditi nova stolarija i rasvjeta te zamijeniti postojeći sustav grijanja s energetski učinkovitijim bit će Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica u čijem je i vlasništvu navedeni dom, dok će svu ostalu potrebnu potporu, prije svega onu financijsku pružiti Grad Lepoglava. Dakako, većina sredstava za realizaciju projekta planira se ostvariti kroz natječaj energetske obnove društvenih zgrada.

- Svjesni nužnosti uređenja odnosno dovršetka izgradnje doma, ali i veličine i ozbiljnosti tog zahvata u realizaciju smo krenuli planski i u dogovoru s Gradom Lepoglavom. Već znatno ranije, prije nekoliko godina, načelno smo dogovorili da ćemo, kada se stvore uvjeti i otvore natječaji, pokrenuti ovo što smo danas i službeno pokrenuli – istaknuo je predsjednik DVD-a Višnjica, Goran Hočuršćak.