Grad Ivanec započeo s provedbom dječjih STEAM radionica Foto: B. Težak

Grad Ivanec započeo s provedbom dječjih STEAM radionica

vv | 15.9.2024. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Odmah s početkom nove šk. godine Grad Ivanec krenuo je s provedbom dječjih STEAM radionica, 32.940 eura vrijednog projekta financiranog iz EU sredstava. U njega je uključeno 54-ero djece predškolske dobi (4-6 god.) i učenika trećih razreda OŠ.

Riječ je o iznimno korisnom projektu kojim se kod djece potiče rani interes za STEAM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika, umjetnost). Kroz postupak javne nabave, provedba je povjerena Tinker Labsu Ivanec, gdje će kroz idućih 10 mjeseci kroz stručno vodstvo te na način primjeren svojoj dobi, djeca na zabavan i inovativan način ulaziti u svijet znanosti.

Temeljem prijave koji je razradila gradska tvrtka Poslovna zona Ivanec, Grad Ivanec je sredstva za ovaj projekt dobio od Ministarstva demografije i useljeništva.

Iz bespovratnih sredstava nabavljene su knjige i radni materijali te oprema, uključujući i zaštitnu odjeću (male kute, zaštitne naočale i sl.) potrebnu za izvođenje znanstvenih pokusa. Predviđeno je tako da svaki mali znanstvenik tijekom trajanja programa izvede od 120 do 150 pokusa!

tinker labs3 100924

U povodu početka STEAM radionica, polaznike i njihove voditelje je u Tinker Labsu obišla Lana Labaš, direktorica Poslovne zone, tvrtke koja radi na provedbi ovog projekta, a kroz koji svaki polaznik dobiva uslugu vrijednu 610 €. Radionice održava certificirana edukatorica Zrinka Keder.

- Djeca su oduševljena! Odlično su reagirala već od prvoga dana, znatiželjna su, postavljaju pitanja i aktivno sudjeluju u svim zadacima. No, najzabavniji dio znanosti tek slijedi, a to će biti izrada suhog leda, vulkana, „ljigavaca“… Proučavat će i dinosaure te izvoditi različite kemijske pokuse, a dotaknut ćemo se inženjerstva i građevine - ističe voditeljica Tinker Labsa Karolina Besek – Sakalj. 

   U provedbu projekta uključena je Osnovna škola Ivanec te dječji vrtići Ivančice i Bambi.