Grad Ivanec traži zabranu eksploatacije i obustavu svih postupaka i zahvata za istraživanje mineralnih sirovina

Varaždinske vijesti | 28.9.2024. u 08:49h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Ivanec jučer je u otvoreno Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o proglašenju Parka prirode „Zagorske gore“ uputio više primjedbi i prijedloga, a svi su usmjereni na obustavljanje svih dosadašnjih postupaka i inicijativa koje idu u pravcu otvaranja kamenoloma na brdima Siljevec i Obroščica na Ivančici.

U cilju zaštite interesa građana Grada Ivanca, a ponajprije Ivanečke Željeznice i Željeznice te susjednih mjesta, kao i zaštite Ivančice, njene flore i faune te velikog broja izvorišta pitke vode kojima se opskrbljuje lokalno stanovništvo,

Grad Ivanec traži da se u zakonski prijedlog uvrsti novi članak s odredbom kojom se zabranjuje eksploatacija mineralnih sirovina unutar granica zaštićenog područja i to od županijske ceste 2107 (Završje Podbelsko-Podrute) pa sve do državne ceste 35 (Varaždin-Lepoglava-Švaljkovec), izuzev već aktivnih kamenoloma.

Nadalje, Grad Ivanec traži da se zakonski prijedlog dopuni novim stavkom koji glasi: Obustavljaju se svi započeti postupci i odobreni zahvati za istraživanje mineralnih sirovina na području proglašenog Parka prirode.

U cilju zaštite izvora Grad predlaže da se pod točkom II. OCJENA STANJA I OSNOVNA PITANJA KOJA SE TREBAJU UREDITI ZAKONOM TE POSLJEDICE KOJE ĆE PROISTEĆI DONOŠENJEM ZAKONA doda tekst kojim se potencira zaštita velikog broja izvorišta pitke vode na Ivančici iz kojih se opskrbljuje lokalno stanovništvo, a to su Žgano vino, Bistrica, Beli zdenci, Šumi, Belski dol i drugi manji lokalni izvori.

Razlog tome su upozorenja i ocjene struke da bi miniranja i detonacije mogle teško i trajno ugroziti podzemne izvore na planini.

Prijedlozi Grada Ivanca, koje potpisuje gradonačelnik Milorad Batinić, jučer su upućeni Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije, na čijim stranicama je objavljeno Javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o proglašenju Parka prirode „Zagorske gore“.

Ovime Grad nastavlja borbu protiv otvaranja kamenoloma na Ivančici, smatrajući nedopustivim da se u obuhvatu budućeg Parka prirode ili bilo gdje na Ivančici otvara novi kamenolom te da se prljavom industrijom uništava život domicilnom stanovništvu, a isto tako nedirnuta priroda, planinska flora i fauna te ugrožavaju izvori vode.