Milorad Batinić Foto: Krešimir Đurić

Grad Ivanec sufinancirat će građanima energetsku obnovu obiteljskih kuća

VV | 26.6.2020. u 15:26h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Ivanca M. Batinić na idućoj će, srpanjskoj sjednici, Gradskom vijeću Ivanca predložiti donošenje Programa povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća.

Riječ je o novom programu, a njegov cilj je omogućiti da Grad građanima sufinancira dio njihova vlastita udjela u energetskoj obnovi obiteljskih kuća. Prema prijedlogu, pravo na sufinanciranje prema javnom pozivu imali bi vlasnici ili suvlasnici obiteljske kuće koji ulažu sredstva u njenu energetsku obnovu.

- Predlažem sljedeće: Ako prijavitelj ostvari državnu potporu, u tom slučaju bi ostvario od Grada pravo na povrat u visini od dodatnih 10% vlastitog učešća. Drugim riječima, vlasnik od države može ostvariti 60% potpore, a 40% sredstava mora osigurati sam. U tom slučaju bi od Grada dobio još 10% potpore pa bi njegovo konačno vlastito učešće bilo samo 30%. Ako vlasnik energetsku obnovu financira vlastitim sredstvima, tada bi od Grada ostvario pravo na povrat u visini od 4% uloženih sredstava - istaknuo je gradonačelnik.

Pritom se podrazumijeva da prijavitelji Gradu moraju dostaviti sve dokaze iz kojih je razvidno da su u obnovu uložili vlastita sredstva, kao i dokaze o specifikaciji izvedenih radova.

Ukoliko Vijeće prihvati ovakav prijedlog i donese Program, Grad će objaviti javni poziv kojim će biti propisani minimalni uvjeti koje će prijavitelji morati ispuniti (dostava propisane dokumentacije i sl.).